decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: νέα κονδύλια για το πρόγραμμα

03/06/13 11:56

Σε μεταφορά των πόρων που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον στις Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, Γ. Γιαννούση παρέχεται η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων ύψους 56 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 18 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και 0,6 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Οι πόροι θα εξευρεθούν με μεταφορά από άλλους άξονες των ΠΕΠ, από τα οποία χρηματοδοτείται η δράση, ή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, μετά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα γίνει στο β’ εξάμηνο του 2013. Με τα επιπλέον κονδύλια καλύπτονται οι ανειλημμένες υποχρεώσεις για υπαγωγές εγκεκριμένων αιτήσεων, και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, παρέχει άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις προς τα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, διαμερισμάτων και πολυκατοικιών. Η συνολική δημόσια δαπάνη είναι 396 εκατ. ευρώ και διαχειριστής του Ταμείου είναι η ΕΤΕΑΝ ΑΕ.

Στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί περισσότερες από 25.000 κατοικίες με επιλέξιμους προϋπολογισμούς σχεδόν 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξοφληθεί επιλέξιμες δαπάνες 80 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 48 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΚΑ – το οποίο έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον – προκειμένου να απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής, να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος και η απορρόφηση των πόρων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι πρόταση για την επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε με επιστολή του προς τον υπουργό, Κ. Χατζηδάκη το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που έχει γίνει κατά το τελευταίο διάστημα αποδέκτης διαμαρτυριών, αναφορικά με την τρέχουσα αναστολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στην επιστολή του το ΕΒΕΘ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α) Οι Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας συγκαταλέγονται στις περιοχές της χώρας με τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες κατά τη χειμερινή περίοδο.

β) Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξισώθηκε περίπου με την τιμή του πετρελαίου κίνησης εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

γ) Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή, την πώληση  και την κατασκευή συστημάτων κουφωμάτων, θερμομόνωσης, θέρμανσης και ψύξης έχουν την ευκαιρία, μέσω του προγράμματος να αυξήσουν των κύκλο εργασιών τους εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης.

δ) Αντιστοίχως το Τεχνικό Προσωπικό και οι Μηχανικοί που είναι άνεργοι έχουν την ευκαιρία να βρούνε εργασία χάρη σ’ αυτό, με θετικές επιδράσεις στην απασχόληση.

ε) Πολυάριθμοι πολίτες που δε θα είχαν την δυνατότητα να εκτελέσουν τις ανάλογες εργασίες χωρίς την υποστήριξη του προγράμματος, εκφράζουν την επιθυμία να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής.

Σύμφωναμε το ΕΒΕΘ, «το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» συνιστά μία μικρή αλλά ουσιαστική βοήθεια προς όλους τους ΄Ελληνες, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, με απώτερο σκοπό να μειώσουν τις οικογενειακές δαπάνες για θέρμανση και ψύξη, με ταυτόχρονη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και εξοικονόμηση ενέργειας για την ίδια τη χώρα, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. Παράλληλα, η  εφαρμογή του προγράμματος βοήθησε τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά με την ξαφνική αναστολή του πολλές αιτήσεις και συμφωνίες βρέθηκαν σε εκκρεμότητα με μία σειρά από δυσάρεστα επακόλουθα για μηχανικούς, προμηθευτές, εργατοτεχνίτες και πολίτες».

Πίσω