decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Οι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν ευκαιρίες στη μεταμόρφωση των Δυτικών Βαλκανίων

21/06/10 19:31
Το πρόγραμμα Επενδύστε στα Δυτικά Βαλκάνια της Παγκόσμιας Τράπεζας συνεργάζεται απευθείας με τους επενδυτές

Καθώς οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προχωρούν στα σχέδιά τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξένοι επενδυτές παρατηρούν προσεκτικά τις εξελίξεις και κάνουν τις δικές τους κινήσεις. Ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο "Επενδύστε στα Δυτικά Βαλκάνια" βοηθάει τους μελλοντικούς επενδυτές να βρουν τόπους εγκατάστασης για τα επαγγελματικά τους σχέδια στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Η περιοχή που άρχισε πρόσφατα να θεωρείται το τελευταίο σύνορο της Ευρώπης, προβάλλει ως σοβαρός διεκδικητής άμεσων επενδύσεων (ΑΕ). Οι ξένοι επενδυτές επωφελούνται από το βελτιούμενο επενδυτικό κλίμα των Δυτικών Βαλκανίων, που περιλαμβάνει καλύτερες υποδομές μεταφορών και ενέργειας και ένα εκτεταμένο διασυνοριακό δίκτυο εμπορίου. Η CEFTA, η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης, που υπεγράφη το Δεκέμβριο 2006, οριοθετεί μια ενιαία αγορά 25 εκατομμυρίων πολιτών, ενσωματώνοντας 32 διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου σε μία μεταξύ των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συν τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και την Προσωρινή Διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK/Kosovo).

Τα έργα άμεσων ξένων επενδύσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν υπερδιπλασιαστεί στο διάστημα μεταξύ 2001 και 2005 από 24 σε 52 έργα, σύμφωνα με το Όργανο Παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Επενδύσεων της Ernst & Young (ΟΠΕΕ). Τα στοιχεία του ΟΠΕΕ αποκλείουν ξενοδοχεία, ακίνητα, όπως και εγκαταστάσεις λιανικών πωλήσεων και αναψυχής. Στους βασικούς τομείς που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη για άμεσες επενδύσεις στην περιοχή περιλαμβάνονται οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι γεωργικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις πλαστικών και ελαστικών, οι μεταφορικές υπηρεσίες, τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός, τα χημικά και τα μέρη οχημάτων.

Ωστόσο, ακόμα και για μελλοντικούς επενδυτές, εξοικειωμένους με την πρόοδο που συντελείται στην περιοχή, η αξιολόγηση και η επιλογή των περιοχών για έργα στα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Οι ειδικοί του προγράμματος "Επενδύστε στα Δυτικά Βαλκάνια", το οποίο είναι γνωστό ως ΕΣΔΒ, βοηθούν στην οργάνωση αυτής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, συμβουλεύοντας τους επενδυτές ως προς τις επιλογές που έχουν, παρέχοντας πληροφορίες για το κόστος και τις συνθήκες που επικρατούν και οργανώνοντας επισκέψεις σε πιθανές τοποθεσίες εγκατάστασης επιχειρήσεων. Το ΕΣΔΒ με έδρα στη Βιέννη, το οποίο ξεκίνησε το 2004 σε συνεργασία με τα γραφεία προώθησης επενδύσεων της περιοχής, έχει ως κύριο στόχο την προώθηση ΑΕ στην περιοχή. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Συμβουλευτική Υπηρεσία Ξένων Επενδύσεων (ΣΥΞΕ) του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

"Το ΕΣΔΒ παρέχει "δωρεάν" συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες αναφορικά με όλες τις πτυχές αξιολόγησης της περιοχής ως επενδυτικού χώρου," εξηγεί ο Dermot Coffey, Διευθυντής του Προγράμματος ΕΣΔΒ που έχει ως βάση τη Βιέννη. "Η ομάδα μας διαθέτει εξαιρετική πείρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που αναζητούν επενδυτικούς χώρους σε άλλα κράτη, και είμαστε ιδιαίτερα πρόθυμοι να παράσχουμε στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα πρόσβαση σ΄αυτή την υπηρεσία."

Η Ελλάδα είναι ώριμη αγορά για ΕΣΔΒ, ενώ έρχεται μόλις δεύτερη μετά την Αυστρία στην αποστολή ενδιαφερόμενων επενδυτών. Για τις ελληνικές εταιρείες, το ΕΣΔΒ παρέχει πρόσβαση σε ένα φάσμα άμεσων επενδυτικών ευκαιριών, κυρίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ. Σε δύο εκδηλώσεις το Δεκέμβριο 2006 που συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΔΒ και συνδιοργανώθηκαν από το Γραφείο Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα και τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, περίπου 100 στελέχη συναντήθηκαν με εκπροσώπους γραφείων προώθησης επενδύσεων της περιοχής για να ενημερωθούν ως προς συγκεκριμένες ευκαιρίες. Μια παρόμοια εκδήλωση σχεδιάζεται για τα μέσα του 2007.

Οι ελληνικές εταιρείες επενδύουν στα Δυτικά Βαλκάνια από τις αρχές την δεκαετίας του 1990. Σήμερα, οι άμεσες επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή τείνουν να οδηγούνται από μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε περισσότερες από μία αγορές ξένων χωρών. Ο ΟΤΕ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Credit Bank, η Δέλτα ΑΕ, η 3E και η Μιχαηλίδης (εταιρεία επεξεργασίας καπνών) αποτελούν όλες παραδείγματα των πρόσφατων αυτών προσπαθειών επέκτασης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας παρέχονται από το Γραφείο Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και λειτουργεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στη διεύθυνση www.ebeth.gr κ. Θεόδωρος Αξυλιθιώτης και για επικοινωνία στο theo@ebeth.gr ή στα τηλέφωνα 2310 370120, 2310 370132

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρέχονται στη διεύθυνση www.iiwb.org.
Ο κ. Dermot Coffey, Διευθυντής του Προγράμματος Επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, έχει την έδρα του στη Βιέννη, Αυστρία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στη διεύθυνση www.dermot.coffey@iiwb.org.

Η ΣΥΞΕ (www.fias.net) παράσχει επίσης τεχνική υποστήριξη σε θέματα ρύθμισης, πολιτικής και προώθησης επενδύσεων, όπως επίσης και σε θέματα ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού τομέα σε κυβερνητικές υπηρεσίες και ενδιάμεσους προώθησης επενδύσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Πίσω