decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

«ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣMΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (WORLD BANK) KAI TOY MILLENNIUM CHALLENGE CORPORATION (MCC) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΠΡΑΞΗ ΟΧΙ ΘΕΩΡΙΑ-2ο ΜΕΡΟΣ: ΟΡΘΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ»

21/06/10 19:43
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009 (14.00-19.30) και

ΑΘΗΝΑ: Τρίτη 30 Ιουνίου 2009 (09.00-15.30)

To Γραφείο Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, που εδρεύει στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, συνεχίζοντας την προσπάθεια προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων για την επιτυχή συμμετοχή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς διοργανώνει φέτος το 2ο μέρος του εφαρμοσμένου σεμιναρίου αποκλειστικά για επιχειρήσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τα σεμινάρια αυτά, αφού γνωρίσουν στους συμμετέχοντες τις ευκαιρίες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς που χρηματοδοτούνται όχι μόνο από την World Bank αλλά και τον αμερικανικό αναπτυξιακό Οργανισμό Millennium Challenge Corporation, θα εστιάσουν στην ορθή εκδήλωση ενδιαφέροντος (EOI) και συμπλήρωση προσφοράς (Tender).
Τα σεμινάρια αποτελούν συνέχεια των σεμιναρίων που υλοποίησε το Γραφείο Διασύνδεσης τον Οκτώβριο του 2008 και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική προσέγγιση και όχι τη θεωρία που αφορά στη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες από τη συμμετοχή σας σε διαγωνισμούς προμηθειών

Το πρόγραμμα προμηθειών του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ιδιωτικό τομέα. Κάθε χρόνο η Τράπεζα συνάπτει συμβόλαια ανάθεσης, μέσω διεθνών διαγωνισμών, που διέπονται από πλήρως διαφανείς διαδικασίες, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 25 δις δολάρια, για την προμήθεια των αναγκαίων αγαθών και υπηρεσιών που αφορούν στα έργα που χρηματοδοτεί η Τράπεζα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για το κάθε έργο είναι δυνατόν να συναφθούν πολλά ξεχωριστά συμβόλαια. Η αξία κάθε συμβολαίου κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (για κατασκευή έργων υποδομής και μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων) μέχρι μερικές χιλιάδες δολάρια (για προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών). Από τα συμβόλαια που συνάπτει η Τράπεζα, το 90% είναι αξίας μικρότερης του 1 εκατομμυρίου δολαρίων και το 60% είναι αξίας μικρότερης των 500.000 δολαρίων. Τα συμβόλαια αυτά αφορούν σε ποσοστό 63% σε προμήθεια αγαθών και εξοπλισμού, 20% έργων και 17% συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ήδη τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς έργων που χρηματοδοτούνται από την Παγκόσμια Τράπεζα ακολουθεί μια αυξητική πορεία.

Η επιτυχής συμμετοχή σε διαγωνισμούς της Τράπεζας αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών εξαγωγών, τόσο λόγω της εξασφάλισης των πιστώσεων, όσο και λόγω της εξωστρέφειας την οποία αποκτούν μέσω της συμμετοχής τους οι ελληνικές ΜΜΕ στους εν λόγω διαγωνισμούς, αλλά και του κύρους που εξασφαλίζουν ως προμηθευτές του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σκοπός των σεμιναρίων

Τα σεμινάρια στοχεύουν στην εξοικείωση των ελληνικών επιχειρήσεων με τις διαδικασίες που τηρούνται στους διαγωνισμούς της Τράπεζας αλλά και στην επισήμανση σημαντικών θεμάτων που πρέπει να απασχολήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων και κυρίως την αποφυγή λαθών. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε μελετητικές επιχειρήσεις (συμβούλους επιχειρήσεων, μηχανικούς, νομικούς κλπ) που έχουν ήδη εμπειρία από συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν συγκεκριμένες ανάγκες κατάρτισης, καθώς θα τους δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικούς τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Ημερομηνία και χώρος πραγματοποίησης

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα:

 • την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009 (14.00-19.30) στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα σεμιναρίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 29, 1ος όροφος, και
 • την Τρίτη 30 Ιουνίου 2009 (09.00-15.30) στην Αθήνα, στην αίθουσα Horizon, στο roof garden του ξενοδοχείου Divani Caravel.


Διοργανωτές - εισηγητές

Τα σεμινάρια διοργανώνονται από το Γραφείο Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας που εδρεύει στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Βασικός εισηγητής θα είναι ο κ. Spiros Voyadzis, που διαθέτει σημαντική εμπειρία από την 25χρονη θητεία του στην Παγκόσμια Τράπεζα μέσα από τις θέσεις του στελέχους, του manager και του senior manager τόσο στην Washington όσο και στα γραφεία της Τράπεζας σε χώρες του τρίτου κόσμου. Σήμερα ο κ. Spiros Voyadzis είναι πρόεδρος του Partnerships for Finance and Development Group.

Το σεμινάριο αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί επανειλημμένα με πολύ μεγάλη επιτυχία από τον κ. Voyadzis στην Ισπανία και την Γερμανία, ενώ το πρώτο μέρος του σεμιναρίου που υλοποιήθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Οκτώβριο απέσπασε τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια από τους συμμετέχοντες.

Γλώσσα

Η γλώσσα των σεμιναρίων θα είναι η αγγλική.

Συμμετοχή - Κόστος

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 100 Ευρώ για κάθε άτομο και συμπεριλαμβάνει την προσφορά καφέ, ελαφρού γεύματος και πληροφοριακού υλικού που θα διανεμηθεί.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος, προκειμένου να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία των συμμετεχόντων με τον εισηγητή.

Προθεσμία συμμετοχής

Για τη συμμετοχή απαιτείται η συμπλήρωση του συνημμένου δελτίου και η αποστολή του με fax στον αριθμό 2310 370136, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Διασύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας στο τηλέφωνο 2310370120 και 2310370132.

Λόγω της αναμενόμενης μεγάλης συμμετοχής και του περιορισμένου αριθμού των συμμετεχόντων θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Σε κάθε περίπτωση οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου ΑΘΗΝΑ:Τρίτη 30 Ιουνίου 2009 (09.00-15.30)

09.00-09.15 Εγγραφές και προσφορά καφέ
09.15-09.30 Έναρξη χαιρετισμοί
09.30-10.30 Εισαγωγή στους κανόνες και τις αρχές που διέπουν τους διαγωνισμούς των έργων που χρηματοδοτούνται από τον όμιλο της World Bank (WBG) και το Millennium Challenge Corporation (MCC) (περιγραφή και τάσεις). Πότε παρεμβαίνουμε – πότε όχι. Πώς να επιτύχετε σε διεθνείς διαγωνισμούς (International Competitive Bidding) έργων που χρηματοδοτούνται από τους δύο οργανισμούς.
10.30-10.45 Διάλειμμα – καφές
10.45-11.45 Η σωστή προετοιμασία μιας προσφοράς- Η διαδικασία του διαγωνισμού:
 • General Procurement Notice (GPN)
 • General Letter expressing "in principle" interest
 • Specific Procurement notice (SPN)
 • Expression of Interest (EOI) / Prequalification
 • Short Listing
 • Requests for Proposals (RFP)/ The Tender
12.45-13.45 Αναλυτική εξέταση case study εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ΕΟΙ) και υποβολής προσφοράς (tender)
13.45-14.30 Ερωτήσεις – απαντήσεις, συζήτηση και συμπεράσματα.
14.30-15.30 Networking Buffet lunch


Πρόγραμμα Σεμιναρίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009 (14.00-19.30)

14.00-14.15 Εγγραφές και προσφορά καφέ
14.15-14.30 Έναρξη χαιρετισμοί
14.30-15.30 Εισαγωγή στους κανόνες και τις αρχές που διέπουν τους διαγωνισμούς των έργων που χρηματοδοτούνται από τον όμιλο της World Bank (WBG) και το Millennium Challenge Corporation (MCC) (περιγραφή και τάσεις). Πότε παρεμβαίνουμε – πότε όχι. Πώς να επιτύχετε σε διεθνείς διαγωνισμούς (International Competitive Bidding) έργων που χρηματοδοτούνται από τους δύο οργανισμούς.
15.30-15.45 Διάλειμμα – καφές
15.45-16.45 Η σωστή προετοιμασία μιας προσφοράς- Η διαδικασία του διαγωνισμού:
 • General Procurement Notice (GPN)
 • General Letter expressing "in principle" interest
 • Specific Procurement notice (SPN)
 • Expression of Interest (EOI) / Prequalification
 • Short Listing
 • Requests for Proposals (RFP)/ The Tender
16.45-17.45 Αναλυτική εξέταση case study εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ΕΟΙ) και υποβολής προσφοράς (tender)
17.45-18.30 Ερωτήσεις – απαντήσεις, συζήτηση και συμπεράσματα.
18.30-19.30 Networking cocktail
Πίσω