ΕΒΕΘ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
TwitterFacebookYoutubeel

Καταστροφή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις τυχόν νέα σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το ύψος του εισοδήματος

cover
ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αντιπαραγωγική και ασύμφορη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα είναι οποιαδήποτε εκ νέου σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το ύψος του εισοδήματος.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννης Μασούτης, η βασική αρχή των ασφαλιστικών συστημάτων είναι η με οποιονδήποτε τρόπο σύνδεση του επιπέδου της τελικής σύνταξης με τις καταβληθείσες εισφορές.  Η αρχή αυτή καταφανώς παραβιάζεται όταν οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το εισόδημα ως ποσοστό αυτού, ενώ η τελική σύνταξη που αποδίδεται στο δικαιούχο αποσυνδέεται μερικώς ή πλήρως από τα πραγματοποιηθέντα εισοδήματα στον ενεργό βίο του.

Η πράξη αυτή συνιστά, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογία που καλύπτεται με ανάλογο μανδύα. 

Για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είναι προφανές ότι τυχόν επαναφορά τέτοιου τύπου «μεταρρυθμίσεων» του ασφαλιστικού μας συστήματος μόνο καταστροφική μπορεί να είναι  για τους ελεύθερους επαγγελματίες και -ταυτόχρονα- θα αποτελέσει ένα πλήγμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας σοβαρά αντικίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Διερωτάται εύλογα κανείς ποιοι τελικά και αν τελικά θα ωφεληθούν  από μια τέτοια ενέργεια, που σίγουρα θα δυσχεράνει τη δραστηριότητα των αυτοαπασχολουμένων και ειδικότερα των μικρών επιχειρήσεων.