
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα είναι συνδιοργανωτής σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις που υλοποιεί το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2026 και κεντρική θεματική το μήνυμα «Τα Μουσεία Ενώνουν τον Κόσμο».
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πυλώνα τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης για την πόλη. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, επίσημο χαιρετισμό εκ μέρους του Επιμελητηρίου θα απευθύνει ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, κ. Μιχαήλ Ραχμάνης.
Ημερίδα: «Μουσειακός Τουρισμός: Κοινωνική & Οικονομική Ανάπτυξη»
Η κεντρική επιστημονική και επιχειρηματική εκδήλωση αφορά στη διεξαγωγή εξειδικευμένης Ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2026 και ώρα 12:00 π.μ., στο αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Κεντρικός άξονας των εργασιών είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης των μουσείων ως στρατηγικού εργαλείου τουριστικής ανάπτυξης και τόνωσης της τοπικής οικονομίας. Η ημερίδα επιδιώκει να αναδείξει τη συμβολή του μουσειακού τουρισμού στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των πόλεων, προβάλλοντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και προωθώντας τις απαραίτητες συνέργειες με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Τις εργασίες θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους, ως κεντρικοί ομιλητές, διακεκριμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχει ο Dr. Xavier Greffe, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής ISCEC του ICOMOS, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris I – Sorbonne και Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ο κ. Adrian Ellis, ιδρυτής της εταιρείας AEA Consulting και του δικτύου Global Cultural Districts Network. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ολοκληρωθεί με ένα πάνελ συζητήσεων, στο οποίο εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και επαγγελματίες του πολιτισμού και του τουρισμού θα αναλύσουν τον ρόλο των μουσείων ως μοχλών βιώσιμης ανάπτυξης και τις προοπτικές διασύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.
Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται προηγούμενη ηλεκτρονική εγγραφή, με αυστηρή τήρηση σειράς προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση συμμετοχής τους μέσω του ακόλουθου συνδέσμου εδώ
Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2310-968531.
Ανοιχτή Εκδήλωση: MUSEUMS in ACTION “Culture 4 Family”
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά σε μια ανοιχτή, πολυθεματική πολιτιστική δράση με τη συμμετοχή ενεργών Μουσείων της πόλης, η οποία ενισχύει το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως «family friendly» τουριστικού προορισμού. Η δράση “Culture 4 Family”, η οποία διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα λάβει χώρα την Κυριακή 17 Μαΐου 2026, από τις 18:00 έως τις 21:00, στον υπαίθριο χώρο του Maritime Museum (1ος Προβλήτας, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μέσα από ένα βιωματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, εικαστικές και δημιουργικές δράσεις, καθώς και διαδραστικά παιχνίδια, η πρωτοβουλία αναδεικνύει τον σύγχρονο ρόλο των μουσείων ως ζωντανών κυττάρων συνάντησης και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης. Απευθυνόμενη σε οικογένειες, παιδιά, νέους, καθώς και στους επισκέπτες της πόλης, η εκδήλωση προσφέρει μια άμεση εμπειρία γνωριμίας με τις επιμέρους θεματικές των συμμετεχόντων μουσείων, συνδέοντας δημιουργικά την παράδοση με το παρόν.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 14 Μαΐου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου Συνέντευξη Τύπου για τις ανωτέρω δράσεις.