decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Έντονο το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», όπως διαπιστώθηκε στην τηλε-ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ για το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ του Υπουργείου Οικονομικών.

12/09/20 15:12

 

Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα - μέσω τηλεδιάσκεψης-  με τίτλο «Νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ: Ποιοί οι δικαιούχοι - Πώς μπορούν να αιτηθούν κρατική επιδότηση διάρκειας 9 μηνών» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο μας με κεντρικό ομιλητή τον κ. Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω επιδότησης, σε δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, οφείλεται σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, στην απλούστατη διαδικασία που γίνεται ηλεκτρονικά, δίχως την υποβολή δικαιολογητικών,  στο εισοδηματικό όριο, που για μία πενταμελή οικογένεια, μπορεί να φθάσει το μέγιστο στα 57.000 €  καθώς και στη δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα οποιουδήποτε μέλους μίας πληττόμενης οικογένειας.

Αυτά αποδεικνύονται και από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς περισσότερες από 60.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα «Γέφυρα», για την προστασία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία και είχαν βάλει υποθήκη -ή προσημειώσει- την πρώτη τους κατοικία, προκειμένου να λάβουν δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό ή και επιχειρηματικό). Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία γνωστοποίησε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος όπως είπε, το γεγονός ότι έναν μήνα μετά την ψήφιση του προγράμματος και ενώ μεσολάβησε ο συνήθως «νεκρός» Αύγουστος, υποβλήθηκαν τόσες αιτήσεις, αποτυπώνει το ισχυρό ενδιαφέρον για το «Γέφυρα», το οποίο υλοποιείται με πολύ απλές και σύντομες διαδικασίες και χωρίς την υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών.

Ο κ. Κουρμούσης, ο οποίος  υπενθύμισε ακόμα ότι το πρόγραμμα  θα παραμείνει ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων ως τις 30/9, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά στοιχεία του «Γέφυρα» είναι η δυνατότητα υπαγωγής όλων των δανείων που έχουν ληφθεί, προ κρίσης, με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, δηλαδή στεγαστικών, καταναλωτικών αλλά και επιχειρηματικών. Το δε πλήγμα από την πανδημία του Covid, που έχει υποστεί ο θυγόμενος δανειολήπτης,  μπορεί εύκολα να τεκμηριωθεί  με διάφορους τρόπους, όπως: η αναστολή λειτουργίας επιχείρησης, η λήψη επιδομάτων ή άλλων ευεργετημάτων που δόθηκαν όπως τα μειωμένα μισθώματα, η μείωση του εισοδήματος, η επιστρεπτέα προκαταβολή, που αποδεικνύεται από έγγραφα της Εφορίας.

Ο κ. Κουρμούσης ενημέρωσε ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορεί να είναι τα φυσικά πρόσωπα- επαγγελματίες, συνταξιούχοι, μισθωτοί και  οι αιτήσεις μπορεί να υποβληθούν και από τον συνοφειλέτη ή ο εγγυητή του δανείου, το δε δάνειο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 300.000 €.

Σημαντικό ευεργέτημα του προγράμματος είναι η έξτρα επιδότηση που δίνεται στους συνεπείς δανειολήπτες, που για το 9μηνο της κρατικής επιδότησης λαμβάνουν ένα επιπλέον 10% επιδότησης, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν σταματήσει να εξυπηρετούν την υποχρέωσή τους προς την Τράπεζα. 

Το κ. Κουρμούση προσφώνησε ο Α΄Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμ. Βλαχογιάννης, ο οποίος επισήμανε τις επανειλημμένες προσπάθειες που έχουν γίνει και οι οποίες δεν έδωσαν οριστική λύση, στην προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με μη ενήμερα δάνεια.

Μετά το πέρας της παρουσίασης του κ. Κουρμούση, υποβλήθηκαν και απαντήθηκαν ενδελεχώς ερωτήματα των συμμετεχόντων.

Για την περαιτέρω ενημέρωση των ενδιαφερομένων υπάρχει το site μας http://www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra-yliko/.   Επίσης λειτουργούν τα 50 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ – ΓΕΥΔ) παρέχοντας προσωποποιημένη εξυπηρέτηση για θέματα υπερχρέωσης, μέσω τηλεφώνου, για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο τηλ. 213.212.57.30 και να προγραμματίσουν μια τηλεφωνική συνάντηση υποστήριξης.

Πίσω