decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Καταστροφική για την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και την πόλη η επιχειρούμενη τριπλή συγχώνευση των ΔΕΘ ΑΕ, Helexpo και ΟΠΕ- Οι απόψεις του ΕΒΕΘ

09/10/12 14:58

 Την άποψη του ΕΒΕΘ για το σχέδιο νόμου που αφορά στην τριπλή συγχώνευση ΔΕΘ ΑΕ- Helexpo- ΟΠΕ και προβλέπει την υπαγωγή των εκθεσιακών δραστηριοτήτων στον εθνικό φορέα εξωστρέφειας παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του «Βαρόμετρου ΕΒΕΘ»

Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, η επιχειρούμενη τριπλή συγχώνευση –την οποία ο κ. Μπακατσέλος χαρακτήρισε καταστροφική- δημιουργεί σημαντικά λειτουργικά προβλήματα «τα οποία δεν έχουν τύχει απ’ ό,τι φαίνεται της σχετικής προσοχής κατά τη διαμόρφωση του σχετικού εγχειρήματος.

Πρώτον, προκύπτει ένα θέμα σχετικά με τη νομική οργάνωση του σχήματος (ΝΠΔΔ ή ΑΕ) καθότι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το σχήμα χρηματοδοτείται κατεξοχήν από δημόσιους πόρους. Δεύτερον, με το παραπάνω δεδομένο η διοίκηση, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σε αυτό τον οργανισμό δεν θα έχουν επαρκή κίνητρα για να επιδιώκουν την μεγαλύτερη συμμετοχή του φορέα αυτού στο εκθεσιακό έργο, αφού και μόνο η αίσθηση της σταθερής δημόσιας χρηματοδότησης εκτρέπει τους λαμβάνοντες και υλοποιούντες τις σχετικές αποφάσεις να προσαρμόζονται με ταχύτητα στα δεδομένα των εκθεσιακών αγορών.

Τρίτον, ο οργανισμός αυτός θα βρεθεί εκτεθειμένος, έναντι των επιτροπών ανταγωνισμού της Ελλάδας και της ΕΕ, διότι ακόμη και αν δεν είναι πραγματικότητα θα δημιουργείται πάντοτε η εντύπωση ότι δημόσιοι πόροι κατευθύνονται προς τη στήριξη επιχειρήσεων (το γνωστό θέμα του state aid) και προκαλούν εκτροπή και στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Τέταρτον, εάν γίνει προσπάθεια να επιλυθούν όλα αυτά τα προβλήματα με την οργάνωση μιας κατάλληλης λογιστικής απεικόνισης το επιχείρημα των οικονομιών κλίμακος γρήγορα θα αναστραφεί.

Πέμπτον, δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς με ποιο τρόπο θα στελεχωθεί ο υπερμεγέθης αυτός οργανισμός, ενώ δεν είναι αμελητέα και τα προβλήματα που μπορεί να αναφύονται με την ώσμωση στελεχών και εργαζομένων εθισμένων σε διαφορετικές επιχειρηματικές παραδόσεις».

Επίσης, το ΕΒΕΘ εκτιμά ότι για τη διατήρηση και προσέλκυση εκθεσιακών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη πρέπει να επιλυθεί το σημαντικό πρόβλημα του εκθεσιακού κέντρου. Για το σκοπό αυτό - με δεδομένη τη σημερινή δημοσιονομική αδυναμία της χώρας μας - θεωρείται αναγκαία η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, κάτι που, όμως, δεν είναι εφικτό εφόσον ακολουθηθεί το σχήμα που επελέγη από την κυβέρνηση.

Κίνδυνος απαξίωσης

Σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, «το σκοπούμενο εγχείρημα ενέχει τον κίνδυνο πλήρους απαξίωσης του εκθεσιακού κέντρου της πόλης μας και κατά συνέπεια μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει και στην εξαφάνιση κάθε είδους εκθεσιακής δραστηριότητας από τη Θεσσαλονίκη». Γι’ αυτό προτείνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης να αναζητηθούν «δύο ειδών στρατηγικοί επενδυτές, ο ένας αποκλειστικά και μόνο για τον εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού κέντρου και ο δεύτερος αποκλειστικά και μόνο για τη διεύρυνση των εκθεσιακών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται σήμερα από τη HELEXPO και την καλύτερη πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, το εκθεσιακό κέντρο πρέπει να είναι ανοικτό και σε άλλους διοργανωτές εκθέσεων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Αυτό συνεπάγεται ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να υπάρχει μια κάποιας μορφής διάκριση μεταξύ του φορέα διαχείρισης του εκθεσιακού κέντρου και του φορέα διοργάνωσης εκθεσιακών γεγονότων. Και η προσφορότερη λύση γι’ αυτό είναι η άλλωστε ήδη εκφρασθείσα βούληση της ΔΕΘ ΑΕ για θυγατροποίηση της HELEXPO από τη ΔΕΘ».

Το ΕΒΕΘ θεωρεί επίσης ότι, «είναι απολύτως εφικτό να αναλάβει ο φορέας διοργάνωσης εκθεσιακών δραστηριοτήτων και τη διοργάνωση αυτών στο εξωτερικό, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχουν δυνατότητες στο σημείο αυτό για σημαντικές οικονομίες κλίμακος. Επίσης, το ΕΒΕΘ υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός Εξωστρέφειας με αποκλειστική πηγή τη δημόσια χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι ξεχωριστή νομική οντότητα, καθώς «η συμπίληση δραστηριοτήτων που φέρουν τον χαρακτήρα δημόσιων αγαθών με αυτές που κάλλιστα μπορεί να έχουν το χαρακτήρα των ιδιωτικών υπηρεσιών αποτελεί τραγικό σφάλμα που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες και για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος και για τους εμπλεκόμενους σε αυτό αλλά επιπλέον και για το μέλλον της Θεσσαλονίκης». 

 

 

Πίσω