decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Μελέτη για τις Ελληνικές Εξαγωγές Τροφίμων και Ποτών

26/11/19 14:33

Τα 30 κρισιμότερα εξαγώγιμα ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά, τόσο ως προς τις ποσότητες όσο και ως προς τις προοπτικές τους, με βάση την ανάπτυξη των εξαγωγών τους στα 5 τελευταία χρόνια, καθώς και τις πιο σημαντικές χώρες στις οποίες πρέπει να στοχεύσουμε, για το καθένα από αυτά, εντοπίζει μελέτη της εταιρίας GLOBAL GREECE με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα τρόφιμα και τα ποτά αντιστοιχούν στο 16% των ελληνικών εξαγωγών ποσοστό, που ανεβαίνει στο 24% μετά από την αφαίρεση των πετρελαιοειδών.

Ωστόσο οι εξαγωγές μεταποιημένων προϊόντων προστιθέμενης αξίας αντιστοιχούν στο 51% πολύ μικρό ποσοστό έναντι του 76% για παράδειγμα της Ιταλίας. 

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της μελέτης είναι τα ακόλουθα:

Α.  ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

1)  Τα νωπά προϊόντα τα οποία εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες

Τα κρίσιμα προϊόντα είναι το παρθένο ελαιόλαδο, οι ελιές και τα ψάρια αλλά εξ’ αυτών τα δύο πρώτα έχουν καλύτερες προοπτικές διότι οι εξαγωγές τους τείνουν αυξανόμενες. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο κυρίως και στη συνέχεια τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και τα φρούτα εξάγονται σε μικρότερες ποσότητες προς το παρόν αλλά έχουν ελπιδοφόρα προοπτική καθώς οι εξαγωγές τους αυξάνονται διαρκώς και με καλό ρυθμό.

 

2)  Τα μεταποιημένα προϊόντα τα οποία εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες

 “Τρέχουν” τα είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής

Τα κλασικά εξαγόμενα ελληνικά μεταποιημένα τρόφιμα είναι τα παρασκευάσματα λαχανικών, η φέτα και οι κομπόστες, όλα σε καλή ανάπτυξη. Αυτό το προϊόν που ξεχωρίζει όμως και αναπτύσσει τις εξαγωγές του με πολύ μεγάλο ρυθμό είναι τα είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Και τα υπόλοιπα προϊόντα όμως, από εκείνα που δεν κάνουν μεγάλες ποσότητες, σημειώνουν καλή ανάπτυξη, όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού, το κρασί, τα υπόλοιπα τυριά και τα τουρσί. Αρνητική ανάπτυξη σημειώνουν οι διατηρημένες ντομάτες και μηδενική τα ζυμαρικά. 

 

3)  Τα μεταποιημένα προϊόντα τα οποία εξάγονται σε μικρές ποσότητες αλλά παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική. 

Εδώ έχουμε προϊόντα τα οποία μπορούν να αποδειχτούν στο μέλλον σημαντικά και κρυφές ευκαιρίες. Προέρχονται από τα προϊόντα φιλέτα ψαριών, σάλτσες και αρτύματα, ζωμοί και σούπες και παρασκευάσματα κρέατος και ψαριών.

 

Top 10 Εξαγόμενων ελληνικών τροφίμων σε ποσότητες είναι:

Ελαιόλαδο Παρθένο, Ψάρια Φρέσκα, Παρασκευάσματα Λαχανικών, Ελιές, ΦΕΤΑ Κομπόστες, Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Γιαούρτι, Βερίκοκα-κεράσια-ροδάκινα

 

Top 10 Εξαγόμενων ελληνικών τροφίμων με την μεγαλύτερη βελτίωση εξαγωγών τους στα πέντε τελευταία χρόνια

Ελιές νωπές, Παρασκευάσματα Λαχανικών ΚΤΨ, Ελαιόλαδο Εξευγενισμένο, 

Φιλέτα ψαριών, Μέλι, Κρόκος, Αρτοποιία, μπισκότα κλπ, Σάλτσες - Αρτύματα, Κρέας προβάτου, Παρασκευάσματα Κρέατος – Λουκάνικα.

 

Β.  ΧΩΡΕΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

1)  Πρώτη κατηγορία χωρών οι οποίες εισάγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από την Ελλάδα.

Όλες οι χώρες παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη. Κρισιμότερες χώρες η Γερμανία και η Ιταλία. Πρέπει όμως να τονίσουμε την προοπτική που φαίνεται για τις χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία, Κύπρο και Ολλανδία.

2)  Δεύτερη κατηγορία χωρών οι οποίες εισάγουν μικρότερες ποσότητες τροφίμων από την Ελλάδα.

Στόχευση σε Πολωνία, Τσεχία.

Χώρες στις οποίες η Ελλάδα εξάγει μικρότερες ποσότητες τροφίμων, αλλά παρουσιάζουν στα 5 τελευταία χρόνια εξαιρετική δυναμική. Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία, Δανία, Αλβανία, Βέλγιο, Καναδάς και Σουηδία. Αποτελούν χώρες στις οποίες παρουσιάζονται ελπίδες και ευκαιρίες, προς τις οποίες πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.

 

Συνολικά το Top 12 των Χωρών οι οποίες εισάγουν τα ελληνικά προϊόντα και έχουν την καλύτερη προοπτική, ανεξαρτήτως ποσοτήτων

ΤΣΕΧΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΙΤΑΛΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΡΩΣΙΑ

 

Δ.  ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι ελληνικές εταιρίες Τροφίμων και Ποτών αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ως προς τις εξαγωγές τους κι ένα από αυτά είναι η επιλογή των αγορών – στόχων.

Η Ελλάδα σήμερα έχει κάποια πλεονεκτήματα τα οποία στρέφουν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων σε διάφορες χώρες για τα προϊόντα της.

Η Ελλάδα έχει και πολλά άλλα προϊόντα και τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες. Όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην μεταποίηση. Μόνο έτσι θα πετύχει μεγάλους όγκους εξαγωγών και θα αξιοποιήσει οικονομικά ένα μεγάλο της πλεονέκτημα.

 

Ολόκληρη η μελέτη βρίσκεται εδώ.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Global Greece είναι τα ακόλουθα:

9ο Χλμ Οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης, Κτίριο Thomas

Τ.Θ. 60689, 57001 Θέρμη

Τηλ: +30 2310474191

Fax: +30 2310474192

Email: info@globalgreece.gr

 

Πίσω