decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Ο Γ. Μπουτάρης και ο Α. Κουράκης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΘ

09/10/12 15:00

 Τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ παρουσία του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη και του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Κουράκη, μετά από σχετική πρόσκληση του Επιμελητηρίου. Η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το παρεμπόριο και η κατάσταση των πεζοδρομίων ήταν ορισμένα από τα ζητήματα γύρω από τα οποία αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός από την πλευρά των μελών του ΔΣ και τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από την «αυτοψία» την οποία διενήργησε η ομάδα εργασίας του Εμπορικού Τμήματος του Δ.Σ. του ΕΒΕΘ. 

«Το Επιμελητήριο ήταν πάντα ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες (όπως η διοργάνωση διεθνών συμποσίων και η συνεργασία με το ΜΙΤ, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου) που έχει ήδη αναλάβει, προς αυτή την κατεύθυνση, το ΕΒΕΘ. Και έκανε ευχαρίστως δεκτή την πρόταση του δημάρχου, Γ. Μπουτάρη για τη συγκρότηση μικτής ομάδας εργασίας η οποία θα αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση της πόλης και θα προτείνει –με τη βοήθεια ειδικών- νέες ιδέες για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου προβολής της Θεσσαλονίκης αλλά και υλοποίησης συγκεκριμένων παρεμβάσεων, προκειμένου η πόλη να γίνει ελκυστική για τους τουρίστες και φιλική για τους κατοίκους της.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκαν στα προβλήματα της καθαριότητας και της ευταξίας στο κέντρο, στις διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν - και στη συνέχεια, όπως είπαν,  κάμφθηκαν - για πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων, στο κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς και στις πρωτοβουλίες του δήμου για μείωση τιμολογίων για θέσεις στάθμευσης από επιχειρήσεις στις παρυφές του. Ακόμη παρουσίασαν τα σχέδιά τους για εξοικονόμηση πόρων, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία και κτίρια αλλά και για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η «αυτοψία»

Σημειώνεται ότι ομάδα εργασίας την οποία απαρτίζουν οι Χρήστος Μουφτόγλου, Ελευθέριος Παπαϊωάννου και Μαρία Ταρασούδη- του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΘ, έχει κωδικοποιήσει τα προβλήματα που αφορούν την πόλη και επηρεάζουν το επιχειρείν άμεσα η έμμεσα, ενώ έχει διαπιστώσει ότι «αυτή τη στιγμή η πόλη παρουσιάζει μια όψη εντελώς άναρχη». Τα θέματα που επισημάνθηκαν από τα μέλη της αφορούν, μεταξύ άλλων, την καθαριότητα, την αφισοκόλληση, τη γιγάντωση των περιπτέρων, την εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων, την ανακύκλωση, τον ελλιπή φωτισμό, το παρεμπόριο, τα απροσπέλαστα για τους πεζούς πεζοδρόμια, τους αναξιοπαθούντες ζητιάνους και τους ρακοσυλλέκτες που έχουν κατακλύσει το κέντρο αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν οι απέραντες πιάτσες των ταξί.

«Επιτέλους πρέπει να μπει μια τάξη και τα πεζοδρόμια να ανοίξουν για τους πεζούς. Αυτή τη στιγμή πεζοδρόμια λέγονται μόνο κατ’ επίφαση», σημειώνουν στην έκθεσή τους τα μέλη της ομάδας εργασίας του ΕΒΕΘ για θέματα πόλης  και αναφέρουν το παράδειγμα της Πλατείας Αριστοτέλους και της Λ. Νίκης – που είναι κατεξοχήν τουριστικές περιοχές- όπου «η κατάσταση είναι τραγική. Κυρίως τα Σαββατοκύριακα οι ράμπες είναι συχνά κατειλημμένες με αποτέλεσμα οικογένειες με καρότσια αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες να αποκλείονται».

Συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε η ομάδα εργασίας και για το πρόβλημα της απορρύπανσης που είναι έντονο στην περίπτωση των κλειστών καταστημάτων. Συγκεκριμένα, προτάθηκε στο Δήμο –σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του κλειστού καταστήματος ως τη στιγμή ενοικίασής του- να μεριμνήσει, ώστε να τοποθετηθεί το νέο σήμα της πόλης στις βιτρίνες οι οποίες σήμερα κρύβονται πίσω από δεκάδες αφίσες και συνθήματα.

Επίσης, προτάσεις κατατέθηκαν για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης με έμφαση στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, της ανάπλασης των ελεύθερων χώρων, του φωτισμού των κεντρικών οδών και της καλύτερης ανάδειξης των μνημείων. Μάλιστα δόθηκε έμφαση στη σημασία –κυρίως εν μέσω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας- του εθελοντισμού για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Πίσω