decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Ο Κ. Χατζηδάκης στο γεύμα που παρέθεσε το ΕΒΕΘ με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ

11/09/12 11:53
KEE1

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την τόνωση της ρευστότητας και την προσέλκυση επενδύσεων περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ (Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στην «πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση» που διέρχεται η χώρα, αλλά και στην κρισιμότητα των στιγμών. «Σήμερα, βρισκόμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Αποτυχία της κυβέρνησης συνιστά και αποτυχία της Ελλάδας. Και η αποτυχία δεν θα σημαίνει μονάχα προσωρινή  παράταση της ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας. Θα είναι μια ανυπολόγιστη εθνική καταστροφή, που θα πάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «το πρώτο και βασικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσουμε είναι το αρνητικό κλίμα για τη χώρα. Γι αυτό, η Ελλάδα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα. Να φύγει από την λογική της μάχης οπισθοφυλακών. Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και πως αυτά που λέμε τα εννοούμε. Ξεκινώντας από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αγνοήσει το πολιτικό κόστος». Και χαρακτήρισε «κρίσιμες και ιστορικές για το μέλλον της πατρίδας μας» τις έξι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία του εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την ύφεση ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για:

*         την ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην αγορά

*         την αναθέρμανση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο με μεγάλα έργα, αλλά και με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που τονώνουν την οικονομία, μειώνουν τη γραφειοκρατία και κάνουν τη χώρα μας πιο ελκυστική για επενδύσεις

*         την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών

*         το νοικοκύρεμα και τον εκσυγχρονισμό όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΥΠ οργανισμών και επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη  βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Ο κ. Μπακατσέλος

Στις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην οικονομία για να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική των προηγούμεων κυβερνήσεων για την αδυναμία τους «να συγκρουσθούν με τη φαυλότητα και τα συμφέροντα που τελικά οδήγησαν τη χώρα εδώ, και φθάσαμε να ζήσουμε τις πλέον δυσάρεστες καταστάσεις όπως το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων και την καλπάζουσα ανεργία». Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, «δεν μας φταίνε οι αγορές ούτε οι δανειστές μας. Όταν επί χρόνια ανεχόμασταν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τη σπατάλη στο δημόσιο, θα έπρεπε να περιμένουμε ότι θα ερχόταν κάποια μέρα που θα φθάναμε σε αυτή την κατάσταση. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αυτή η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται καθώς δεν υπάρχει κάτι να την αναστρέψει». Υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια αλλά «έστω και τώρα, την ύστατη αυτή στιγμή, μπορούμε να δούμε την κρίση σαν ευκαιρία να απαλλαγούμε από λάθος νοοτροπίες και κακές συνήθειες που εμπεδώθηκαν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα σώσουν την οικονομία μας και θα τη θέσουν και πάλι σε φάση ανάπτυξης».

Μάλιστα, κατά τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, «οι αναγκαίες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, διότι τώρα είμαστε κυριολεκτικά όχι στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε. Και κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν και περισσότερους ανθρώπους να μένουν στο δρόμο.  Αν δεν αναστραφεί αυτή κατάσταση σε λίγο δεν θα υπάρχουν επιχειρήσεις».

 

Δεν υπάρχει χρόνος

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επισήμανε ακόμη ότι βασική προϋπόθεση όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την επιβίωση της οικονομίας είναι η αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης στο κράτος, προκειμένου να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων και  ανθρώπινου δυναμικού. «Αυτό μπορεί να συμβεί όταν εμπεδωθεί στη συνείδηση όλου του κόσμου (ελλήνων, ξένων, δανειστών και αγορών) ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και αποφασιστικότητα από τη κυβέρνηση για την πιστή τήρησή του.  Δεν υπάρχει πια χρόνος για άλλα ¨μπρος-πίσω¨», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εφόσον εξασφαλισθεί η προϋπόθεση αυτή, χρειάζονται νέες επενδύσεις και εξαγωγές. Επενδύσεις κυρίως ιδιωτικές, αλλά και δημόσιες ειδικά την περίοδο αυτή που δεν υπάρχουν καλές επιχειρηματικές προσδοκίες στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ εντάσσονται και οι αποκρατικοποιήσεις.  και δεν μιλάμε για πώληση με στόχο την εφάπαξ ενίσχυση των κρατικών εσόδων, αλλά για την αξιοποίηση (με παραχώρηση ή και πώληση)  και δέσμευση του επενδυτή για συνεχείς επενδύσεις στο μέλλον με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και την παραγωγή πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων στην ελληνική οικονομία».

Αμεσες αποφάσεις 

Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας η οποία παραμένει σε χαμηλά επίπδα όχι λόγω του μισθολογικού κόστους αλλά εξατίας του υψηλού μη-μισθολογικού κόστους της εργασίας, της απίστευτης γραφειοκρατίας και των στρεβλώσεις σε σημαντικές αγορές.

Γι’ αυτό, ζήτησε να ληφθούν άμεσα και να υλοποιηθούν γενναίες αποφάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους και το άνοιγμα των αγορών. Επίσης, ζήτησε να επεκταθεί η νομοθεσία του fast track ώστε να καλύπτει όλες τις νέες επενδύσεις ανεξαρτήτως ύψους γεγονός που προϋποθέτει αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της συμπεριφοράς της απέναντι στον επιχειρηματία. «Όσο δεν αλλάζουμε νοοτροπία τόσο θα χάνουμε συνεχώς πόρους και επενδύσεις, τη στιγμή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Επίσης ο κ. Μπακατσέλος τόνισε την ανάγκη απλοποίησης και σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, μείωσης της φορολόγησης  των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και πάταξης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του παρεμπορίου. «Σ’όλους αυτούς τους τομείς κατέχουμε δυστυχώς την πρώτη θέση στην Ευρώπη.  Ο τζίρος του παρεμπορίου στη χώρα μας εκτιμάται στα 20 δισ. ευρώ και οι απώλειες από φόρους για το δημόσιο στα 4 δισ. ευρώ το χρόνο. Για να μη μιλήσουμε και για τις άλλες συνέπειες του παρεμπορίου όπως την απώλεια θέσεων εργασίας και γιατί όχι το κλείσιμο, σε κάποιες περιπτώσεις νομίμων, επιχειρήσεων», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, ενώ αναφερόμενος  στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας τόνισε πως αυτό «δε μπορει να λυθεί με την υπερ-φορολόγηση ή και φοροεξόντωση κάποιων ομάδων, που ούτως ή άλλως θα πλήρωναν, αλλά με την αύξηση των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς και της παραοικονομίας. Από την πλευρά των δαπανών, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να  έχουμε σταματήσει εντελώς τις δημόσιες επενδύσεις που είναι το μόνο στοιχείο των κρατικών δαπανών που έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και συνεπώς μπορεί αυτή τη στιγμή να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη ύφεση και την ίδια στιγμή να κρατούμε στη ζωή άχρηστους οργανισμούς και ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις που τρώνε τις σάρκες της χώρας».

Η συνάντηση με

τον πρωθυπουργό

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι διέκρινε «μια αποφασιστικότητα και μια θέληση» του κ. Σαμαρά «για γρήγορες κινήσεις και άμεσες λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν, στοιχείο που δημιουργεί αισιοδοξία».

 

Ο κ. Μίχαλος

«Η παραμονή της χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αποτελεί ζήτημα ύψιστου εθνικού συμφέροντος και είναι καθήκον της κυβέρνησης να τη διασφαλίσει, λαμβάνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις ακόμα κι αν αυτές συνεπάγονται υψηλό πολιτικό κόστος. Όμως, είναι άλλο πράγμα η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στους δανειστές της και άλλο η διαιώνιση συνταγών που έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες και αντιπαραγωγικές», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κώστας Μίχαλος επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα εθνικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα ενισχύσει την αξιοπιστία της και κυρίως θα βοηθήσει, ώστε σταδιακά να είναι εφικτή η αντικατάσταση των μέτρων του μνημονίου και η αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας».

Το έλλειμμα, είπε ο κ. Μίχαλος, «πρέπει να μηδενιστεί, οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς άλλες δικαιολογίες και καθυστερήσεις. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η χώρα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όμως, η προσπάθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηριχθεί μόνο στις θυσίες εργαζομένων και συνταξιούχων. Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει μια εθνική πολιτική, η οποία θα υπερβαίνει τις άμεσες υποχρεώσεις του μνημονίου και θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς». Και ως τέτοιους «έδειξε» την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη σύσταση Ειδικού Σώματος για τη δίωξη του παρεμπορίου, την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το κλείσιμο άχρηστων και ζημιογόνων δημόσιων οργανισμών, την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόδρος του ΕΒΕΘ, Δ. Μπακατσέλος απένειμε το χρυσό μετάλιο του Επιμελητηρίου  στον πρώην πρόεδρο της ΚΕΕΕ, Γιώργο Κασιμάτη για την προσφορά του στον επιμελητηριακό θεσμό. Στη συνέχεια ο κ. Μϊχαλος ανακοίνωσε την ανακήρυξη του κ. Κασιμάτη ως επίτιμου προέδρου της ΚΕΕΕ.

Πίσω