decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

O υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ

16/09/14 09:20

Το πλέγμα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νικόλαος Δένδιας, μιλώντας στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε (το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου) η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της καινοτομίας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές και γενικότερα για το επιχειρείν, αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά. Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευτούν οι περίπου 100.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις οι  οποίες απασχολούν από έναν 1 ως 9 εργαζόμενους, παράγουν περίπου το 7% του ΑΕΠ και το 6% των εξαγωγών και βαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ. «Πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις –εφόσον είναι βιώσιμες- να μείνουν στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε τους προέδρους των Επιμελητηρίων για τη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, προαναγγέλλοντας «διέξοδο που θα επιτρέψει στα επιμελητήρια όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ακμάσουν».

Ο Δ. Μπακατσέλος

Την ανάγκη να γίνει και πάλι η χώρα ελκυστική για παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, περιγράφοντας παράλληλα το δυσμενές για την επιχειρηματικότητα κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Μίλησε για μια ακόμη φορά για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, της καθιέρωσης ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος αλλά και της πάταξης των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όπως η φοροδιαφυγή και το παρεμπόριο.

Αποδομείται η οικονομία

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπακατσέλος περιέγραψε τα προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην αύξηση της ανεργίας που αγγίζει το 30% και ειδικά στους νέους φθάνει στο 56,3%, … χαρίζοντας στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat, τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. «Είδαμε το 1/3 των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ παρατηρήσαμε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού να μεταναστεύουν σε χώρες που προσέφεραν καλύτερες συνθήκες, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και ευκαιρίες. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια μετανάστευση ελληνικών κεφαλαίων, τα οποία αναζήτησαν ασφαλέστερους προορισμούς. Με λίγα λόγια είδαμε την οικονομία της χώρας να αποδομείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος.

Οι επενδυτές δεν είναι αφελείς…

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ έκανε λόγο για «ένα θετικό βήμα», πλην όμως έθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δυο ερωτήματα: «Με τι κόστος επετεύχθη το πρωτογενές πλεόνασμα; Και πόσο διατηρήσιμο είναι ένα τέτοιο πλεόνασμα όταν προέρχεται από υπερφορολόγηση σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και τη συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού;». Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο «οι επενδυτές σίγουρα δεν είναι αφελείς».

Τρώμε τις σάρκες μας

Και εξήγησε: «Γνωρίζουν  πολύ καλά ότι η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους απαιτεί την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Όσο αυτή δεν έρχεται, ο αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι μάταιος. Απλά τρώμε τις σάρκες μας για να επιβιώσουμε».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επισήμανε ακόμη ότι «στα τέσσερα χρόνια των μνημονίων, οι προσπάθειες επίλυσης του σοβαρότατου δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας δεν στηρίχθηκαν στην πάταξη της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και γενικότερα της μαύρης και γκρίζας οικονομίας, απ’ όπου το δημόσιο χάνει δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Αντίθετα, εξαπολύθηκε μια φοροκαταιγίδα με άδικα οριζόντια φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία μείωσαν δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών. Η μεγάλη πτώση στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών επέφερε μείωση της καταναλωτικής ζήτησης, που σε συνδυασμό με την πιστωτική ασφυξία οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις σε αφανισμό και σχεδόν όλες σε μια κατάσταση καχεξίας και αβεβαιότητας. Αυτό ακριβώς είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον  σήμερα. Από πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΘ προέκυψε ότι μια στις 4 επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης δηλώσαν ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές  σε δημόσιους φορείς. Κανένας έντιμος επιχειρηματίας δεν θέλει να χρωστάει στο Κράτος. Το έλλειμμα ρευστότητας όμως τους οδηγεί σε αυτές τις καθυστερήσεις».

Η επιστροφή στην ανάπτυξη

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επανέλαβε ότι «η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί αυτοδύναμα μόνο με προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων και αύξηση της εισροής πόρων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μόνο μια τέτοια ανάπτυξη μπορεί να είναι μακρόπνοη, γιατί δεν θα στηρίζεται σε ευκαιριακές μετακινήσεις κεφαλαίων που μεταναστεύουν πολύ εύκολα».

Η προσέλκυση νέων επενδύσεων όμως –πρόσθεσε ο κ. Μπακατσέλος- προϋποθέτει «τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο, προς το παρόν, δεν υπάρχει καθώς βλέπουμε συνεχείς αιφνιδιασμούς των επιχειρήσεων, αθετήσεις υποσχέσεων και υπαναχωρήσεις από το κράτος, εις το όνομα της αύξησης των κρατικών εσόδων. Πρέπει να δούμε στην πράξη και όχι μόνο στις εξαγγελίες να διαμορφώνεται ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον, με φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας. Πρέπει να δούμε το κράτος να δείχνει μηδενική ανοχή στη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, το παρεμπόριο και τη μαύρη ή γκρίζα οικονομία.

Πρέπει να πείσουμε τους πάντες ότι αλλάξαμε επιτέλους ρότα και ταχύτητα πλεύσης. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ελπίζουμε σε επαναπατρισμό των απωλεσθέντων πόρων (χρηματικών, ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου) αλλά και προσέλκυση νέων».

Παλεύουν μόνες οι επιχειρήσεις

Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης της εξωστρέφειας παραπέμποντας και στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, κ. Κοστέλο, ο οποίος ανέφερε πως οι εξαγωγές της Ελλάδος περιορίζονται στο 1/3 των δυνατοτήτων της, υπογραμμίζοντας ότι η αδυναμία αυτή δεν είναι προϊόν της κρίσης αλλά προϋπήρχε και μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Εμείς, τονίζουμε, εδώ και πολλά χρόνια, ότι, στον αγώνα για ανάπτυξη της εξωστρέφειας, οι ελληνικές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν έχουν κίνητρα, αλλά έχουν να παλέψουν με πολλά εμπόδια (γραφειοκρατικά, χρηματοδοτικά, φορολογικά κ.α). Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμίσω ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αισθάνονται «μόνες» τους, καθώς συνειδητοποιούν την  παντελή απουσία του κράτους από τη στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την προετοιμασία, πληροφόρηση για αγορές στόχους, στήριξη επί τόπου στο εξωτερικό κ.α.», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και πρόσθεσε: «Εμείς, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων, υποστηρίζαμε σταθερά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής απαιτούσε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και όχι μόνο των απολαβών των εργαζομένων. Πριν λίγο καιρό διαβάσαμε στον οικονομικό τύπο μελέτη του ΔΝΤ, στην οποία παραδέχονται ότι οι περικοπές μισθών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Υποστηρίζαμε επίσης ότι η γραφειοκρατία και η διαφθορά έπρεπε να είχαν παταχθεί αλλά πολύ λίγα είδαμε να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα είδαμε τη δαμόκλειο σπάθη να κρέμεται πάνω από τον ατυχή επιχειρηματία, που δεν θα μπορέσει να πληρώσει κάποια φορολογική υποχρέωση ή θα χάσει  κάποια δόση ρύθμισης χωρίς να εξετάζεται αν αυτός μέχρι σήμερα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του. Ζούμε την εποχή της ποινικοποίησης του επιχειρείν.

Εμείς, μιλάμε εδώ και χρόνια για το υψηλό κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τις στρεβλώσεις σε σημαντικές αγορές που επηρεάζουν άμεσα το κόστος παραγωγής και τις οποίες γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Η Κυβέρνηση, αν και μιλούσε κι αυτή για στρεβλώσεις στις αγορές, επέλεξε ως προτεραιότητα να εντείνει τον ανταγωνισμό στην αγορά γάλακτος, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Ως αποτέλεσμα όμως, είδαμε τις τιμές στο ράφι όχι μόνο να μην πέφτουν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να αυξάνονται. Ας καταλάβουμε λοιπόν όλοι ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών και η ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις δεν πρόκειται να βελτιωθούν καθόλου, ακόμη και αν το ψωμί και το γάλα πέσουν στη μισή τιμή.

Προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε αλλοδαπούς αγοραστές για τη διάθεση του αποθέματος κατοικιών, τη στιγμή που ο κατασκευαστικός τομέας χειμάζεται, και φυσικά το ενδιαφέρον ήταν πολύ περιορισμένο, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας».

«Με όλα τα παραπάνω», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, «δεν θέλω να μηδενίσω το έργο που έγινε μέχρι σήμερα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού. Πρέπει όμως να υπογραμμίσω τη σημασία της ταχύτητας με την οποία κινούμαστε στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ακούμε εδώ και 20 χρόνια. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι, όποτε ερχόταν η ώρα για τις δύσκολες αποφάσεις, τις περισσότερες φορές, το εθνικό όφελος  έμενε σε δεύτερη μοίρα πίσω από τα διάφορα μεγάλα ή μικρά συμφέροντα». Ακόμη και σήμερα, πρόσθεσε ο ίδιος, «ενώ όλοι σχεδόν συμφωνούμε ότι αυτή η νοοτροπία μας οδήγησε εδώ, δυστυχώς συνεχίζουμε  να εθελοτυφλούμε και να αναβάλουμε την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αυτή η ατολμία όμως έχει ένα τεράστιο κόστος για την πατρίδα μας». Σήμερα όμως, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, «δεν υπάρχουν και τα περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Βλέπουμε καθημερινά ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις να λυγίζουν και άλλες να αναγκάζονται να μεταφέρουν δραστηριότητες στο εξωτερικό για λόγους μείωσης του κόστους και το ερώτημα είναι: αν αργήσουμε κι άλλο τι θα έχει απομείνει από τον παραγωγικό ιστό της χώρας;»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε στο λεγόμενο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά πάνω από 26 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη επταετία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος, «αποτελεί  μοναδική ευκαιρία για να ανακτήσουμε μέρος του χαμένου εδάφους», και πρόσθεσε: «Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε και να ξαναδούμε τη χώρα μας να γίνεται ελκυστική και πάλι για παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όχι ευκαιριακά ξεπουλήματα».

Ο Κ. Μίχαλος

«Οι επιχειρηματίες θέλουν σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, χωρίς παραλογισμούς και φορολογικούς συντελεστές που φτάνουν στην πράξη το 50%», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ δημευτικό φόρο και ζήτησε «να μπει ένα τέλος στις πολιτικές σκληρής λιτότητας που δεν οδηγουν πουθενά».

 

 

Πίσω