decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Οι εξελίξεις στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην έκθεση IoT Solutions World Congress 2019

12/11/19 12:42

 

 

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Μαδρίτη της Ισπανίας, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) παγκοσμίως, IoT Solutions World Congress 2019, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 29 έως 31 Οκτωβρίου 2019, στον εκθεσιακό χώρο Fira Barcelona, στη Βαρκελώνη. Η έκθεση εκτεινόταν σε 32.000 τ.μ. ενώ οι επισκέπτες άγγιξαν τους 16.000 από 120 χώρες.

Η πόλη διεξαγωγής της έκθεσης είναι μία από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες πόλεις του κόσμου. Σύμφωνα με την κατάταξη των πόλεων με υψηλότερο αναπτυξιακό επίπεδο που εκδίδεται από το Business Insider, η Βαρκελώνη είναι η μοναδική ισπανική πόλη, η οποία βρίσκεται στην 24η θέση και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πιο καινοτόμων και τεχνολογικών πόλεων από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Στην πραγματικότητα, η Καταλανική πρωτεύουσα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, στην κατάταξη των πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών πόλεων και είναι αξιοσημείωτη η πρόοδός της αναφορικά με τη βιοτεχνολογική και φαρμακευτική της βιομηχανία.

Το δε περίπτερο της Καταλονίας δέσποζε από κάθε άποψη στην έκθεση.

Το IOTSWC διοργανώθηκε από τον εκθεσιακό οργανισμό Fira de Barcelona, σε συνεργασία με την Ένωση Βιομηχανικού Διαδικτύου (Industrial Internet Consortium), στο πλαίσιο της Βιομηχανικής Εβδομάδας της Βαρκελώνης (Barcelona Industry Week).

Είναι η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση που αφιερώνεται στο βιομηχανικό διαδίκτυο και οι 200 συνεδρίες της έκθεσης διακρίνονταν σε εννέα θεματικές ενότητες, οι οποίες ήταν: βασικές τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων, συνδεδεμένες μεταφορές, παραγωγή, ενέργεια, υγεία, ακίνητα και υποδομές, βιομηχανία, αλυσίδα κοινοποιήσεων και τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω αυτών, επιτυγχάνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εν λόγω τομέων.

H έκθεση αποτελεί μοναδικό γεγονός, αφιερωμένο αποκλειστικά στην εδραίωση επαφών μεταξύ των προμηθευτών του κλάδου του Διαδικτύου των Πραγμάτων με τη βιομηχανία, με κύριο στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας των κλαδικών βιομηχανιών, μέσω αυτής της ρηξικέλευθης τεχνολογίας.

Από την πρώτη έκδοσή της το 2015, η εν λόγω διοργάνωση έχει εδραιωθεί ως παγκόσμια αναφορά για το βιομηχανικό IoT και η ετήσια διεθνής συνάντηση για τα ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας και τη δημιουργία πολλών νέων συνεργασιών.

Εταιρείες ηγέτες του κλάδου, όπως οι Deloitte, Microsoft, Vodafone Business, Nutanix, ΙBM, Intel, T-mobile, Nokia, Samsung, Ericsson και πολλές άλλες, συμμετείχαν ως χορηγοί και εκθέτες, μέσω των παγκόσμιων κεντρικών τους γραφείων.

Οι παγκόσμιες εταιρίες πληροφορικής, οι πλατφόρμες λογισμικού, οι κατασκευαστές υλικού και οι επαγγελματίες τηλεπικοινωνιών κυριάρχησαν στα περίπτερα, με παρουσιάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις διάφορες βιομηχανίες, καλύπτοντας τις εννέα θεματικές ενότητες της έκθεσης. Επιπρόσθετα, υπήρχε εκθεσιακός χώρος με εκθέτες βιομηχανικής διαδικτυακής τεχνολογίας, οι οποίοι παρουσίασαν τις καινοτομίες τους τόσο στους υπόλοιπους εκθέτες όσο και στους επισκέπτες τους.

Aκόμη, η Έκθεση φιλοξένησε ομιλίες για τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης καθώς και τις προκλήσεις και τις νέες επιταγές που συνοδεύουν αυτή τη νέα εποχή έξυπνης συνδεσιμότητας.

Η λίστα των 300 ομιλητών περιλάμβανε τον Αμερικανό αναλυτή Joe Barkai και διευθύνοντες σπουδαίων τεχνολογικών εταιριών, όπως των ABB, Dell, Ericsson, Google Cloud, Huawei, καθώς επίσης και εταιριών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο Πραγμάτων, όπως οι Airbus, Sanitas, Carrefour Group, Ibercaja.

Σε γενικές γραμμές, η συνεδριακή πλευρά της έκθεσης ήταν ιδιαιτέρως ενισχυμένη, γεγονός που παρατηρείται πλέον σε όλες τις διεθνείς κλαδικές εκθέσεις που παρακολουθούμε στην Ισπανία, καθώς με αυτόν τον τρόπο «θωρακίζεται» η εκάστοτε διοργάνωση, επιδιώκοντας και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή γνωστών λ.χ. ακαδημαϊκών προσώπων που προσδίδει περαιτέρω κύρος στην έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη δεύτερη μέρα της έκθεσης, στις 30 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα βραβεία IoT Solutions Awards, γεγονός που έχει καθιερωθεί ετησίως, το οποίο αναγνωρίζει την βέλτιστη καινοτόμα τεχνολογία, επιχειρησιακές εμπειρίες μετασχηματισμού, περιπτώσεις επιτυχίας σε βιομηχανίες και σε τράπεζες δοκιμών (testbeds) της φετινής έκδοσης.

Οι νικητήριες εφαρμογές-λύσεις ήταν οι εξής: ένα βιονικό γάντι που εμποδίζει τον μυϊκό πόνο, ένα έξυπνο ορυχείο (intelligent mine), ένα λογισμικό που προσθέτει τεχνητή νοημοσύνη σε οποιαδήποτε συσκευή IoT και, τέλος, μία λύση-εφαρμογή που μετρά τις συνήθειες οδήγησης.

Μία καινούργια προσθήκη της φετινής έκθεσης ήταν το IoT Solutions Font, το οποίο έδωσε βήμα ανάδειξης σε νεοφυείς επιχειρήσεις με αυθεντικά και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες του Διαδικτύου Πραγμάτων, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Αλυσίδας Κοινοποιήσεων, τα οποία είχαν ήδη δοκιμαστεί στην αγορά και δύνανται να εισχωρήσουν σε διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, επιλέχθηκαν δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, οι οποίες, εκτός από το κομμάτι της έκθεσης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, έλαβαν μέρος σε ειδικά διαμορφωμένο διαγωνισμό, όπου αναδείχθηκε και βραβεύτηκε η αρτιότερη.

Τέλος, ακολούθησαν δραστηριότητες δικτύωσης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, χορηγοί και επισκέπτες να αποκτήσουν εκτενή γνώση για τις υπηρεσίες τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το link:

https://www.ebeth.gr/pages/details/apologistikou-enimerotikou-simeiomatos-gia-ti-dieksagogi-tis-diethnous-diorganosis-gia-to-diadiktuo-pragmaton-iot-solutions-world-congress-2019-29-31102019---elliniki-summetoxi,34406

 

Πίσω