decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνουν οι ξένοι επενδυτές τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

11/09/21 09:24

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνουν οι ξένοι επενδυτές τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης-
Πάνω από 4 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας το ΄Β εξάμηνο του 2021-  Διεύρυνση των φοροελαφρύνσεων στον ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλες επιβαρύνσεις ζήτησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης

 

Για ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους ξένους επενδυτές έκανε λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ (στο ξενοδοχείο The Met), στο πλαίσιο της Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι διανύουμε μία εβδομάδα με πολύ θετικές οικονομικές εξελίξεις, το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει τελείως αντιστραφεί και πείθεται όλο και περισσότερος κόσμος να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει.

“Όσο συνεχίζουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής πολιτικής που έχουμε χαράξει θα έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα” σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν μπει συγκεκριμένα κίνητρα για την συνένωση των μικρότερων επιχειρήσεων της χώρας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δανειοδοτήσεων, δήλωσε ότι οι εξαιρετικά μικρές επιχειρήσεις, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας, δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, άρα ένας τρόπος για να αποκτήσουν είναι να μεγαλώσουν και να συνενωθούν.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, είπε ότι η πολύ πετυχημένη επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν και ένα μέτρο εμπέδωσης της φορολογικής συνείδησης στην Ελλάδα.

“Περνάμε στην Ελλάδα από την εποχή του brain drain στην εποχή του brain gain” τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και κατέληξε λέγοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν αποφασίζεται στο γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης, αλλά είναι άθροισμα της δουλειάς όλων.

Το βήμα της εκδήλωσης τίμησε και ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος προδιέγραψε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα, που συνοψίζονται στους εξής:

 • υψηλοί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης από φέτος και για την επόμενη τετραετία
 • οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα αυξάνονται με πολύ υψηλότερο ρυθμό από την κατανάλωση
 • έξοδο από την αυξημένη εποπτεία το 2022
 • μονοψήφιο ύψος κόκκινων δανείων το 2022
 • δημοσιονομική σταθερότητα με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
 • επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Για την επίτευξη των παραπάνω, οι άξονες πολιτικής του επόμενου διαστήματος, κατά τον Υπουργό Οικονομικών, θα είναι οι ακόλουθοι:

 • επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς με συνέχιση στήριξης των επιχειρήσεων όσο είναι αναγκαίο. Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. Ευρώ τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
 • συνετή δημοσιονομική πολιτική με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
 • έξυπνη εκδοτική στρατηγική ως προς το χρέος
 • ενίσχυση πιστωτικής επέκτασης
 • διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις
 • ορθολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και
 • νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, σημείωσε πως οι παρεμβάσεις τύπου επιδοτήσεων και μη επιστρεπτέων προκαταβολών μπορεί να λειτούργησαν ως «σανίδα σωτηρίας» την περασμένη χρονιά, αλλά οι επιχειρήσεις σήμερα πρέπει να περάσουν στην επόμενη μέρα που είναι η επιστροφή στην κανονικότητα της ελεύθερης αγοράς.

“Επειδή τα προβλήματα στην αγορά παραμένουν και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων «τρέχουν» θα πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα στοχεύουν στην ενίσχυση τόσο της ρευστότητας, όσο και της ιδιωτικής κατανάλωσης μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά” υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ και πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει:

 • Να διευρυνθούν οι φοροελαφρύνσεις, στον ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλες επιβαρύνσεις όπως οι προκαταβολές και
 • Να επιταχυνθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού που συνδέονται με τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η ιδιωτική κατανάλωση θα τονωθεί. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσον οι πόροι που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις θα κατευθυνθούν τελικά προς τις ελληνικές ΜΜΕ. Απαράβατος όρος είναι η χορήγηση δανείων του ταμείου ανάκαμψης προς ιδιωτικές επιχειρήσεις ύψους 12,7 δις να γίνει από το τραπεζικό σύστημα με «όρους αγοράς». Στο σημείο αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους ώστε τα κεφάλαιο αυτά να φθάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις” κατέληξε ο κ. Μασούτης.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισήμανε ότι η φετινή ΔΕΘ πραγματοποιείται σε κλίμα αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση ότι το 40% των εκθετών στην ΔΕΘ συμμετέχουν μέσω των επιμελητηρίων.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ στάθηκε και στο ότι το κύμα των ανατιμήσεων επηρεάζει την αγορά και την οικονομία.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Πίσω