decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Θετικός απολογισμός για το πρώτο Stage One accelerator στη Θεσσαλονίκη

12/08/13 10:33

 Θετικός απολογισμός για το πρώτο Stage One accelerator στη Θεσσαλονίκη

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Stage One accelerator στην πόλη μας από την Innovation Farm, σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (Μο.Κ.Ε.) του Αλεξάνδρειου TEI Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης. Οι συντελεστές, οι υποστηρικτές (Repower Greece), οι ειδικοί partners (Microsoft BizSpark), καθώς και οι συμμετέχοντες ειδικοί καθοδηγητές των ομάδων και σύμβουλοι, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι επιταχυνόμενες ομάδες εργάστηκαν σε χώρους που προσέφερε το ΕΒΕΘ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 και παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε η Μο.Κ.Ε. του ΑΤΕΙΘ. Η επικοινωνία του έγινε κυρίως μέσω του internet και των κοινωνικών δικτύων αλλά και μέσω προσωπικών ενημερώσεων και ηλεκτρονικών επιστολών για περίπου 40 ημέρες, ενώ οι συμμετέχοντες φορείς, ανέλαβαν την επικοινωνία προς τα κοινά τους. Κατά την περίοδο αυτή ο ιστοχώρος του Stage One  http://stageone.innovationfarm.eu/ υποδεχόταν τις αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες ομάδες.

Συνολικά στο πρόγραμμα εισήχθησαν 17 ομάδες και κατόπιν αξιολόγησης ξεκίνησαν οι δέκα έξι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Stage One, ακολούθησε η φάση της επιτάχυνσης για 10 εβδομάδες (+2 παράταση), κατά τις οποίες προσφέρθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την ομάδα των Guides και των επισκεπτών ειδικών (specialists), με την μέθοδο του coaching. Κατά την διάρκεια της κεντρικής αυτής περιόδου του προγράμματος, προσφέρθηκαν υπηρεσίες συμβουλευτικής και αντιμετωπίσθηκαν διάφορα θέματα που είχαν να κάνουν με την συνοχή των ομάδων αλλά και τις ελλείψεις τους σε ανθρώπινους πόρους, σε τεχνογνωσία και σε επιχειρησιακό σχεδιασμό. Το πρόγραμμα επίσης στήριξε ή Microsoft που μέσω της Innovation Farm και του Bizspark, προσέφεραν δωρεάν και απεριόριστο λογισμικό στις συμμετέχουσες ομάδες, αλλά και τεχνογνωσία και δικτύωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο τέλος της περιόδου αυτής ακολούθησε επαναξιολόγηση που έφερε οκτώ ομάδες στην τελική παρουσίαση DEMO DAY τον Ιούνιο. Την παρουσίαση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, αρκετοί angel investors, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της PJ Tech Catalyst Fund (http://www.pjtechcatalyst.com/), Λουκάς Πηλιτσής. Στην επιτυχημένη διεξαγωγή της παρουσίασης, συνέβαλαν οι κ.κ. Μανώλης Βλαχογιάνης (α’ αντιπρόεδρος) και Αντώνης Μπούμπουλας (Τμήμα Μελετών) από την πλευρά του ΕΒΕΘ, καθώς και οι κ.κ. Αθανάσιος Μπελίδης (Καθηγητής) και Χρήστος Χατζηχρήστος, από την πλευρά της ΜοΚΕ του ΑΤΕΙΘ.

Ανάμεσα στις ομάδες ξεχώρισαν:

1) η SYMBIOSIS που πήρε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας (http://www.nbg.gr/wps/wcm/connect/c79be4cd-ac9b-4d5d-895b-165a07965b47/Deltio+Typou.pdf?MOD=AJPERES) και η οποία μεταξύ άλλων μετείχε σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς και boot camps στις ΗΠΑ,

2) η HEEELPME (http://www.growing.gr/en/index.php?about=3&id=282http://heeeelp.org/post/56443780768/the-heeeelp-me-chronicles#.UfICkLrOy0k.facebook ) που διακρίθηκε σε ανάλογο διαγωνισμό στην Σιγκαπούρη,

3) η AGORA FINE GREEK FOODS (http://www.agorafinefoods.com/ ) που ξεκίνησε τη λειτουργία της με κατάστημα λιανικής και εμπορία χονδρικής, καθώς και

4) η AGROSKOPY που προσκλήθηκε (μέσω του κ. Πηλίτση)  να συμμετέχει στο  Aephoria Net (http://www.aephoria.net/ ).

Σήμερα η Innovation Farm εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συμμετέχουσες startups, ενώ θα προσφέρει στις ομάδες του πρώτου αυτού προγράμματος Stage One, δωρεάν συμμετοχή σε όποιο επόμενο πρόγραμμα προχωρημένης επιτάχυνσης υλοποιήσει.

Οι διοργανωτές θεωρούν ότι το πρώτο πρόγραμμα του είδους του στην B. Ελλάδα πέτυχε τον στόχο του, που ήταν η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και της απασχολησιμότητας, μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών για μια γρηγορότερη επιτυχία ή αποτυχία. Τόσο οι ομάδες που προχώρησαν επιχειρηματικά, όσο και αυτές που είχαν σοβαρά κενά στο επιχειρηματικό τους σκεπτικό (σταματώντας το ή αναθεωρώντας το έγκαιρα), ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα και έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους γι’ αυτό.

Πίσω