decrease font size Επαναφορά γραμματοσειράς increase font size
Αρχική Σελίδα elen

Τι αλλάζει στη λειτουργία της αγοράς

15/07/13 10:04

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς και στο καθεστώς των εκπτώσεων φέρνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης. Εκ βάθρων αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ η κυβέρνηση πετά το «μπαλάκι» για την απελευθέρωση –κατά περίπτωση- στην περιφέρεια και τη δημοτική αρχή. Αν, όμως, οι τοπικές αρχές δεν πάρουν τη σχετική απόφαση, τότε όποιος θέλει (και έχει τη δυνατότητα βάση του νόμου) θα μπορεί να ανοίγει το κατάστημά του έως 52 Κυριακές το χρόνο.

Όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε «αποτελεί προϊόν συμφωνίας των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο επιτρέπει «προαιρετικά ασφαλώς», τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ως εξής:

Πρώτον: όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, θα μπορούν να λειτουργούν για επτά Κυριακές το χρόνο, δηλαδή την πρώτη Κυριακή κάθε μίας από τις 4 εκπτωτικές περιόδους, τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή των Βαΐων.

Δεύτερον: τα μικρά καταστήματα, όσα δηλαδή είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε shops-in-a-shop, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να είναι ανοικτά, δυνητικά εκ του νόμου, έως και για όλες τις Κυριακές του χρόνου, δηλαδή για 52 Κυριακές. Με την εξής προσθήκη σε σχέση με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης: ο ακριβής αριθμός των Κυριακών που θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα, θα ορισθεί από τον κατά τόπους αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη (ή δήμαρχο, στις περιπτώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά). Αυτός, όμως θα πρέπει να αποφασίσει, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Διαφορετικά, εάν τέτοια απόφαση δεν εκδοθεί, θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών, για τα καταστήματα που επιθυμούν να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «εξυπακούεται πως δεν θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των απασχολουμένων στο εμπόριο και λαμβάνονται υπόψη, οι θρησκευτικές ανάγκες που λόγω Κυριακής υπάρχουν». Ο υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι η απελευθέρωση «θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 30.000 θέσεις εργασίας, στον τομέα του εμπορίου, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις έμμεσες θέσεις».

Οι εκπτώσεις

Με το νομοσχέδιο αλλάζει άρδην και το καθεστώς των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «ο καταναλωτής θα έχει πλέον τη δυνατότητα ανά τρεις μήνες να ψωνίζει φθηνότερα. Διότι θα υπάρχουν πλέον τέσσερις και όχι δύο, περίοδοι εκπτώσεων». Συγκεκριμένα, οι τακτικές περίοδοι εκπτώσεων θα είναι:

-από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και

-από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι:

-το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου και

-το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις πινακίδες και η παλιά και η νέα τιμή.

 

Πρόστιμα

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται βαριές καμπάνες σε βενζινάδικα με «πειραγμένες» αντλίες. Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε σαφάρι ελέγχων με «μυστικά» αυτοκίνητα αλλά και κανόνες που δεν θα αφήνουν περιθώρια συνδιαλλαγής ενώ θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα ακόμη και οι συγγενείς των παραβατών!

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο «Νέοι Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «όλοι, ελεγκτές και ελεγχόμενοι, θα  γνωρίζουν ακριβώς τους κανόνες του παιχνιδιού και θα υπάρξει διαφάνεια. Δεν θα υπάρχει πια το εύρος στα πρόστιμα που υπήρχε μέχρι τώρα». Για παράδειγμα, εάν βρεθεί «πειραγμένη» αντλία σε βενζινάδικο, η ποινή δεν θα είναι «έως τριάντα χιλιάδες» όπως σήμερα, αλλά «ακριβώς 30.000 ευρώ» κι έτσι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο παράνομης συναλλαγής.

Στο νομοσχέδιο εισάγονται, επίσης, νέες διατάξεις για την καταδολίευση των αντλιών, τη νοθεία το λαθρεμπόριο και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους. Σε περίπτωση «πειραγμένης» αντλίας, πέραν των άλλων κυρώσεων και των νέων ποινικών διατάξεων (όπως είναι η φυλάκιση 6 μηνών για τον πρατηριούχο) θα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης και δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας στο ίδιο σημείο για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση, όχι μόνο στον παραβάτη αλλά και στους συζύγους και  συγγενείς του μέχρι δεύτερου βαθμού.

Επίσης, προβλέπεται για πρώτη φορά η διενέργεια ελέγχων από ειδικά μετασκευασμένα οχήματα –«τα μυστικά αυτοκίνητα»- τα οποία θα δύνανται να κάνουν έφοδο, χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση.

Επιπλέον, θα συνάπτονται υποχρεωτικά γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιριών χονδρικής και πρατηρίων καυσίμων. Σε αυτές θα πρέπει να αποτυπώνονται υποχρεωτικά εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, οι  παροχές, οι εκπτώσεις κλπ. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα εξασφαλισθεί  διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων, καθώς τόσο το κράτος όσο και ο καταναλωτής  θα γνωρίζουν πλέον τα περιθώρια κέρδους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ακόμη ότι από τη πλευρά του ΥΠΑΝ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες για τα συστήματα ελέγχων  εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, που θα τοποθετηθούν  στα πρατήρια καυσίμων, με επιδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί.

Με το νέο νομοσχέδιο, τα συστήματα ελέγχων θα μπουν και σε άλλα σημεία-κλειδιά όπως στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

 

Πίσω