ΕΒΕΘ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
TwitterFacebookYoutube

BLUE_BOOST: Ευκαιρίες για επιχειρηματική δικτύωση και μεταφορά γνώσης μεταξύ επιχειρήσεων της Γαλάζιας Ανάπτυξης και Παρόχων Τεχνογνωσίας. Τι έγινε και τι προγραμματίζεται

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στις 5-7 Ιουνίου 2019, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε και φιλοξένησε την εκδήλωση δικτύωσης – διαμεσολάβησης “Brokerage event”, την 3η διακρατική επίσκεψη Cross-Field, καθώς και την 4η συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης του έργου Blue_Boost, στη Θεσσαλονίκη. Εταίροι του έργου από τις 7 περιοχές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ADRION συμμετείχαν με τις αντιπροσωπείες τους, αποτελούμενες από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Γαλάζιας Ανάπτυξης και Παρόχους Τεχνογνωσίας [Ερευνητικούς Φορείς, Εξειδικευμένες Επιχειρήσεις, Νέους Μη Θεσμικούς Φορείς Καινοτομίας (fab labs, co-working spaces, innovation hubs, κλπ.)], με σκοπό να δημιουργήσουν ένα εύφορο έδαφος για μεταφορά γνώσης και ευκαιριών για διεθνή συνεργασία στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του έργου Blue_Boost.

 

Εκδήλωση δικτύωσης – διαμεσολάβησης “Brokerage event

Η εκδήλωση “Brokerage event”, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2019, στο ξενοδοχείο “Mediterranean Palace”, ήταν μια ημερήσια εκδήλωση δικτύωσης για δυνητικούς ενδιαφερόμενους για Κουπόνι Καινοτομίας, το οποίο προσφέρεται στο πλαίσιο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, υπό μορφή κουπονιών, σε 35 επιλεγμένες Γαλάζιες Μικρομεσαίες / Νεοφυείς Επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν καινοτόμα σχέδια και να αποκτήσουν τη σχετική τεχνογνωσία, που θα παρασχεθεί σε αυτές από τους προαναφερθέντες Παρόχους. Περισσότεροι από 40 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στη διακρατική εκδήλωση Brokerage, στη διάρκεια της οποίας, παρουσιάστηκε το έργο Blue_Boost, αλλά ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία να  αναπτυχθούν ιδέες και προτάσεις για ευρύτερες συνεργασίες, στο πλαίσιο παραδοσιακών και αναδυόμενων τομέων της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

 

Διακρατική Επίσκεψη “Cross-Field Visit

Την επομένη, στις 6 Ιουνίου, 2019, η διακρατική επίσκεψη “Cross-Field Visit” προσέφερε τη δυνατότητα σε εταίρους του έργου, ειδικούς της Γαλάζιας Ανάπτυξης και επιχειρήσεις, να επισκεφθούν τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ιχθυηρών και της υδατοκαλλιέργειας και να μάθουν σχετικά με τις πρακτικές τους και τις προκλήσεις καινοτομίας που αντιμετωπίζουν. Από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ΔΑΡΜΟΥΣΛΗΣ ΜΕΠΕ  “Frutti di Mare”, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν σχετικά με την καλλιέργεια των μυδιών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κατά την επίσκεψη στην επιχείρηση ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε., παρουσιάστηκε διεξοδικά η διαδικασία παραγωγής και ανάπτυξης υψηλής ποιότητας διχτυών αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας. Επιπλέον, κατά την επίσκεψη στην Ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας  Θεσσαλονίκης και στον τοπικό αλιευτικό λιμένα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με την λειτουργία της και τα χαρακτηριστικά της τοπικής αλιείας, από στελέχη της Ιχθυόσκαλας και εκπροσώπους του Αλιευτικού Συλλόγου του Δήμου Θερμαϊκού «Ο Θερμαϊκός». Κατόπιν, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τη γνώση τους, σχετικά με τοπικές παραδοσιακές μεθόδους αλιείας.

 

Συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης «Steering Committee meeting»

Κατά την 4η συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης “Steering Committee meeting”, στις 7 Ιουνίου 2019, οι εταίροι συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση του έργου Blue_Boost, καθώς επίσης και τις επικείμενες δράσεις του. Έμφαση δόθηκε στην Ανοικτή Πρόσκληση υποβολής προτάσεων καινοτόμων σχεδίων, για τη χορήγηση κουπονιών καινοτομίας, τα οποία θα διευκολύνουν το σχεδιασμό/δημιουργία νέων προïόντων, υπηρεσιών, διαδικασιών και επιχειρηματικών μοντέλων-στρατηγικών marketing σε τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης, μέσω της υλοποίησης μικρών καινοτόμων σχεδίων.

 

Προσεχής δράση του έργου: Ενημερωτική ημερίδα στις 20.6.19

Eν τω μεταξύ  η 2η ενημερωτική ημερίδα “BLUE_BOOST Info Day”, που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕΘ, στις 20 Ιουνίου 2019, ώρες 17:30 - 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων (Τσιμισκή 29, 1ος όροφος), απευθύνεται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), που δραστηριοποιούνται σε επιλεγμένους τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, μεταποίηση - εμπορία ψαριών και άλλες συναφείς με αυτές δραστηριότητες), καθώς επίσης σε φορείς κι επιχειρήσεις που μπορούν να παράσχουν τεχνογνωσία στις ως άνω ΜΜΕ.

Στην εν λόγω ημερίδα θα γίνει παρουσίαση του έργου BLUE_BOOST και ιδίως της τρέχουσας Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων Καινοτόμων Σχεδίων για τη Χορήγηση Κουπονιών Καινοτομίας, καθώς επίσης παρουσίαση καλών πρακτικών και καινοτομιών στους προαναφερθέντες, επιλεγμένους τομείς του  έργου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κατόπιν, θα υπάρξει κύκλος ερωταπαντήσεων σε σχέση με την Πρόσκληση και τη διαδικασία υποβολής προτάσεων σε αυτήν. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω ημερίδα είναι η τελευταία που θα πραγματοποιηθεί, καθώς η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της παραπάνω Πρόσκλησης εκπνέει στις 30.06.2019.

Το πλήρες πρόγραμμα της παραπάνω εκδήλωσης και η σχετική αίτηση συμμετοχής διατίθενται στο δικτυακό τόπο του ΕΒΕΘ www.ebeth.gr (Ενότητα Σημαντικά Θέματα), πατώντας εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής τους στο e-mail emmanouilidis@ebeth.gr , μέχρι την Τετάρτη 19.06.2019. Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο BLUE_BOOST, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον παραπάνω δικτυακό τόπο του ΕΒΕΘ, στο δικτυακό τόπο του έργου https://blueboost.adrioninterreg.eu καθώς επίσης να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Μελετών & Έρευνας του ΕΒΕΘ, στα τηλέφωνα 2310 370181, 180 και 183, αρμόδιοι Γ. Εμμανουηλίδης, Αντ. Μπούμπουλας και Ερ. Παπαδημητρίου.