ΕΒΕΘ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
TwitterFacebookYoutube

Συμμετοχή ΕΒΕΘ σε δράσεις δικτύωσης του έργου BLUE_BOOST στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης συμμετείχε, κατά τον περασμένο Οκτώβριο, σε δράσεις δικτύωσης του έργου BLUE_BOOST, που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, στις 9 και 18-20/10/2019 αντίστοιχα. 

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του αρμόδιου εταίρου για το Πακέτο Εργασίας που περιλαμβάνει τις δράσεις δικτύωσης του έργου, Πανεπιστημίου του Camerino (Ιταλία), το ΕΒΕΘ συμμετείχε καταρχήν σε workshop με τίτλο "Boosting Innovation for Mediterranean Blue Growth" (Προωθώντας την Καινοτομία για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στη Μεσόγειο), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 09.10.2019, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης εκδήλωσης για τις Περιφέρειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, “European Week of Regions and Cities” (7-10 Οκτωβρίου).

Στο workshop συμμετείχαν, από πλευράς ΕΒΕΘ, ο τεχνικός υπεύθυνος για το BLUE_BOOST, στέλεχος του Τμήματος Μελετών & Έρευνας, Γιώργος Εμμανουηλίδης και ο Δρ. Λάμπρος Κοκοκύρης, Βιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ως εμπειρογνώμονας σε θέματα Γαλάζιας Ανάπτυξης. Ο κ. Κοκοκύρης έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο ερευνητικά βιογραφικό σε θέματα σχετικά με την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια κλπ, ενώ επιπλέον είναι υπεύθυνος του Παρόχου Τεχνογνωσίας σε ένα από τα 5 καινοτομικά σχέδια που έχουν λάβει κουπόνι καινοτομίας στο πλαίσιο του BLUE_BOOST, Εργαστηρίου Ανάλυσης, Μεταβολισμού, Βιοανόργανης Χημείας και Βιολογίας Οργανισμών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια του workshop παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, το BLUE_BOOST ως μία καλή πρακτική προώθησης της Καινοτομίας στη Γαλάζια Ανάπτυξη, στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, πέραν της συμμετοχής στο παραπάνω workshop, το ΕΒΕΘ είχε τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της εν λόγω σημαντικής διοργάνωσης, την ίδια ημέρα, να συμμετάσχει σε ακόμη ένα workshop με αντικείμενο την Καινοτομία στη Γαλάζια Ανάπτυξη και τίτλο “Smart Specialisation in Emerging Blue Sectors of Blue Economy Value Chains” (Έξυπνη Εξειδίκευση σε Αλυσίδες Αξίας Αναδυόμενων Τομέων της Γαλάζιας Οικονομίας). Στο περιθώριο των 2 παραπάνω workshop η αντιπροσωπεία του ΕΒΕΘ πραγματοποίησε επαφές με πολυάριθμους εκπροσώπους Περιφερειών, Επιμελητηρίων, Ερευνητικών Ιδρυμάτων κλπ από διάφορες περιοχές της ΕΕ, παρουσιάζοντας το έργο που έχει παραχθεί στο πλαίσιο του BLUE_BOOST, αλλά και γνωρίζοντας καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί από αυτούς.

Στη συνέχεια, το ΕΒΕΘ συμμετείχε στην Έκθεση “Maker Faire Rome 2019”, που έλαβε χώρα στη Ρώμη, στις 18-20 Οκτωβρίου 2019. Η εν λόγω Έκθεση αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την Καινοτομία, την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα, σημαντικό για τους επονομαζόμενους «Νέους Φορείς Καινοτομίας» (fab labs, living labs, innovation hubs κλπ).

Στην “Maker Faire Rome 2019”, συμμετείχαν, για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, ο ορισμένος εκπρόσωπος της Δ.Ε. για το έργο BLUE_BOOST, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης του ΕΒΕΘ, κ. Κωνσταντίνος Μωραΐτίδης, ο τεχνικός υπεύθυνος Γ. Εμμανουηλίδης και ο Δρ. Κωνσταντίνος Γκάνιας, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Γκάνιας είναι ένας ιδιαίτερα ενεργός ερευνητής σε θέματα σχετικά με την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια κλπ, ενώ επιπλέον είναι υπεύθυνος του Παρόχου Τεχνογνωσίας σε ένα από τα 5 καινοτομικά σχέδια που έχουν λάβει καινοτομίας στο πλαίσιο του BLUE_BOOST, Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το καινοτομικό σχέδιο “COATFISH - Use of antifouling coating in netting traps for the coastal fisheries”, που αφορά στη δημιουργία ενός νέου σταθερού διχτυού αλιείας, το οποίο θα συσσωρεύει πολύ λιγότερη φυτική βιομάζα μες στη θάλασσα, αξιοποιώντας ωστόσο περιβαλλοντικά φιλικές ουσίες και όχι τις συμβατικές, χημικές ουσίες. Το εν λόγω σχέδιο προβλήθηκε, μεταξύ άλλων εγκεκριμένων σχεδίων του έργου, στο stand του BLUE_BOOST, με παρουσίαση βίντεο, φωτογραφιών, αλλά και δείγματος του καινοτόμου διχτυού που παράγεται στο πλαίσιό του. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η αντιπροσωπεία του ΕΒΕΘ είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει το COATFISH και γενικότερα τα καινοτόμα σχέδια που υλοποιούνται από το ΕΒΕΘ στο πλαίσιο του BLUE_BOOST, σε πολυάριθμους ερευνητές, εκπροσώπους Πανεπιστημίων και άλλων φορέων Έρευνας & Ανάπτυξης, Επιμελητηρίων, Περιφερειών, επιχειρήσεων κλπ. Ταυτόχρονα, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις τρέχουσες τάσεις της καινοτομίας και της έρευνας σε μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής, όπως η ρομποτική, η 3διάστατη εκτύπωση, η υδροπονία κ.α.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, οι εκπρόσωποι του ΕΒΕΘ συμμετείχαν σε workshop που οργάνωσε η Εταιρεία Πληροφορικής των Ιταλικών Επιμελητηρίων, “Infocamere” για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει σε μέλη των Επιμελητηρίων και άλλους ενδιαφερόμενους. Οι εν λόγω υπηρεσίες αφορούσαν κυρίως σε ένα σύστημα ψηφιακής ταυτοποίησης πολιτών, για την είσοδό τους, με τη χρήση ενός USB stick και ενός και μόνο κωδικού, στο σύνολο των πληροφοριακών συστημάτων των Ιταλικών δημοσίων υπηρεσιών που εξυπηρετούν πολίτες, αλλά και σε μία υπηρεσία παροχής ψηφιακής υπογραφής ανάλογη με αυτήν που παρέχει το ΕΒΕΘ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΕΒΕΘ, στα τηλ. 2310-370181, 182.