ΕΒΕΘ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
TwitterFacebookYoutubeel

Συμμετοχή του ΕΒΕΘ στην 30η συνάντηση δικτύωσης του Προγράμματος Erasmus for Young Entrepreneurs

cover
ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σε συνέχεια της πρόσφατης έγκρισης και έναρξης του έργου COLUMBUS 10, το ΕΒΕΘ συμμετείχε στην 30η συνάντηση δικτύωσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus for Young Entrepreneurs (Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες), στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται το εν λόγω έργο. Πιο συγκεκριμένα, από πλευράς του ΕΒΕΘ συμμετείχε ο κ. Γιώργος Εμμανουηλίδης, τεχνικός υπεύθυνος για το COLUMBUS 10, στέλεχος του Τμήματος Μελετών & Έρευνας.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Santiago de Compostela της Ισπανίας, στις 7-8 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 εκπροσώπων και στελεχών Επιμελητηρίων, θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών και οργανισμών, νέων και έμπειρων επιχειρηματιών. Την ευθύνη της διοργάνωσης της συνάντησης είχε το Ευρωεπιμελητήριο (Eurochambres), το οποίο λειτουργεί ως Γραφείο Υποστήριξης του Προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Erasmus for Young Entrepreneurs (ΕΥΕ) είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Από την άλλη μεριά, οι πεπειραμένοι επιχειρηματίες επωφελούνται από την φρέσκια ματιά και τις εξειδικευμένες δεξιότητες του νέου επιχειρηματία, ενώ και οι δύο πλευρές αποκτούν μια πολύτιμη διακρατική δικτύωση. Τα έξοδα διαμονής του νέου επιχειρηματία χρηματοδοτούνται κατά ένα μέρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η λειτουργία του Προγράμματος είναι εφικτή χάρη σε φορείς που λειτουργούν ως τοπικά σημεία επαφής, υποστηρίζοντας τους νέους αλλά και τους έμπειρους επιχειρηματίες να βρουν συνεργάτη για την ανταλλαγή και να την φέρουν σε πέρας επιτυχώς. Αυτόν ακριβώς το ρόλο του Ενδιάμεσου Οργανισμού έχει αναλάβει το ΕΒΕΘ ως εταίρος του έργου COLUMBUS 10, που έχει ενταχθεί στο εν λόγω Πρόγραμμα και έχει ως εταίρους 10 φορείς όπως οι προαναφερθέντες, Επιμελητήρια, φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από ισάριθμες Ευρωπαϊκές χώρες. Επικεφαλής του COLUMBUS 10 είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Liguria (FILSE), από την Ιταλία.  

Στο πλαίσιο της συνάντησης έλαβαν χώρα εκτενείς παρουσιάσεις και συζητήσεις σε σχέση με τα 30 χρόνια που συμπληρώνονται από την δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς της Ε.Ε. (το ΕΥΕ εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ενιαία Αγορά), αλλά και εξειδικευμένες εισηγήσεις και workshops σε σχέση με τις νεότερες εξελίξεις και τεχνικά θέματα του Προγράμματος Erasmus for Young Entrepreneurs, όπως η μέτρηση του αντικτύπου του. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός ότι το εν λόγω Πρόγραμμα συμπλήρωσε πρόσφατα 11.000 επιτυχημένες αντιστοιχίσεις (matchings) μεταξύ νέων και έμπειρων επιχειρηματιών. Επιπλέον, ένα ειδικό τμήμα της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν επίσης χρήσιμες συναντήσεις δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων, σύντομες τεχνικές συναντήσεις των εταίρων των τρεχόντων έργων του Προγράμματος, όπως το COLUMBUS 10, αλλά και βραβεύσεις των καλύτερων νέων και έμπειρων επιχειρηματιών, καθώς επίσης των πλέον επιτυχημένων Ενδιάμεσων Οργανισμών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το COLUMBUS 10 ξεκίνησε να υλοποιείται την 01.02.2023 και θα διαρκέσει 4 χρόνια. Στο πλαίσιό του, το ΕΒΕΘ έχει αναλάβει να υποστηρίξει περίπου 20 νέους επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστούν με πεπειραμένους επιχειρηματίες άλλων χωρών, αλλά και ισάριθμους νέους επιχειρηματίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να φιλοξενηθούν στη χώρα μας, με τη συνεργασία Ελλήνων έμπειρων επιχειρηματιών. Τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Μελετών και Έρευνας, αρμόδιος Γ. Εμμανουηλίδης, τηλ. 2310 370181, e-mail emmanouilidis@ebeth.gr. Περισσότερες πληροφορίες για το Erasmus for Young Entrepreneurs διατίθενται στον ιστότοπο του Προγράμματος, Erasmus Νέοι Eπιχειρηματίες (erasmus-entrepreneurs.eu).

  • 16781852332986125146786365939117_314c99079a.jpg
  • Whats_App_Image_2023_03_07_at_14_13_27_jpeg_60f5c68b4a.jpg