ΕΒΕΘ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
TwitterFacebookYoutube

Ανάληψη καθηκόντων Λ. Παπακωνσταντινίδη στο Γραφείο Συνδέσμου Πρίστινας

cover
ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Kαθήκοντα στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Πρίστινα αναλαμβάνει ο Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β', Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης.Το έργο του θα είναι να συνδράμει την Προϊσταμένη Πρέσβη, κα Βακάλη, και το υπόλοιπο προσωπικό στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και φυσικά στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Η οικονομία του Κοσόβου διαθέτει δυναμισμό (αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης 4% για το 2022), όπως αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα εγκαίνια στην Πρίστινα εμπορικού κέντρου 115.000 τ.μ. και η καταναλωτική ζήτηση ενισχύεται από τα εμβάσματα της διασποράς.

Η εγγύτητα προς τη χώρα μας (350 χμ. απόσταση από τη Θεσσαλονίκη) μειώνει σημαντικά το μεταφορικό κόστος, ενώ η χρήση του ευρώ στην εγχώρια οικονομία δεν επιφέρει συναλλαγματικούς κινδύνους στις συναλλαγές. Τα ελληνικά προϊόντα χαίρουν εκτίμησης στην τοπική αγορά και ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 50 % το 2022 σε σχέση με το 2021.

Σημαντικές προοπτικές περαιτέρω αύξησης των εξαγωγών υπάρχουν στους τομείς των τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών, δομικών και κατασκευαστικών υλικών και μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στους τομείς των ΑΠΕ και εγκαταστάσεων ανακύκλωσης. Κομβικό ρόλο στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μπορεί να διαδραματίσει η ανάδειξη του ρόλου του λιμένος της Θεσσαλονίκης για το διεθνές εμπόριο του Κοσόβου.

Για περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα - Liaison Office of Greece in Pristina, Ismail Qemali 59, Dragodan/Arberia II, 10.000 Pristina, KOSOVO-UNMIK, grpristina@mfa.gr, τηλ: +38338 243013, 247370 - 2, fax: +38338 245533