Τα παλιά αρμένικα καφεκοπτεία της Θεσσαλονίκης - τεκμηρίωση από το αρχείο του ΕΒΕΘ
Η σχέση της πόλης της Θεσσαλονίκης με την κατανάλωση καφέ είναι μία σχέση με βαθιές ρίζες που γίνεται αντιληπτή σχεδόν σε κάθε γωνία της πόλης και κάθε έκφανση της καθημερινότητας των κατοίκων της.
Από τα εκατοντάδες υποκαταστήματα αλυσίδων εμπορίας καφέ και τις καφετέριες μέχρι αστικές ιστορίες όπως η εφεύρεση του φραπέ στη ΔΕΘ το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο, ο καφές και ο χώρος διάθεσης/κατανάλωσής του έχουν επιτελέσει διαμορφωτικό ρόλο στη φυσιογνωμία της πόλης και την εμπορική της δραστηριότητα.
Για τον τομέα της καφεκοπτικής και εμπορίας καφέ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έναυσμα για την έρευνα υπήρξε η λαογραφική μελέτη-ορόσημο για τον τουρκικό καφέ στην Ελλάδα του Ηλία Πετρόπουλου, όπου αναφέρει ότι η πλειοψηφία των καφεκοπτείων της «παλιάς Θεσσαλονίκης» ανήκαν σε Αρμένιους (Πετρόπουλος, Η. (1990). Ο Τούρκικος καφές εν Ελλάδι. Νεφέλη, σελ. 73). Η τεκμηρίωση αυτού του ισχυρισμού επιτυγχάνεται με διασταύρωση στοιχείων από το αρχείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Για να διαβάσετε ολόκληρο το σχετικό άρθρο από το parallaximag.gr πατήστε εδώ