ΕΒΕΘ

«Thess INTEC»: Εκδόθηκε το ΦΕΚ για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη

cover
ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νέα εποχή για την βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, σηματοδοτείται με τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο τις προηγούμενες ημέρες υπογράφτηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Το Π.Δ. για το Thess INTEC αφορά στην Έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο ακίνητο 1160 του Αγροκτήματος Δ.Κ. Περαίας, Δήμου Θερμαϊκού (Ν. Θεσσαλονίκης), καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκρισή του και έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής αυτού.

Το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας με τον τίτλο ThessINTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center), θα ενισχύσει και θα συμπληρώσει, με τον καλύτερο τρόπο, μία σειρά Ελληνικών πρωτοβουλιών ανάπτυξης και προώθησης της Εγχώριας καινοτομίας που μέχρι σήμερα υλοποιείται από τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τις συστάδες νεοφυών επιχειρήσεων και έρευνας & ανάπτυξης επιχειρηματικών σχημάτων στην Ελλάδα. Το Thess INTEC θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο όλων των προαναφερόμενων πρωτοβουλιών, δίνοντας την δυνατότητα στέγασης και συνεργασίας της έρευνας και ανάπτυξης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε έναν οργανωμένο χώρο.

Το εν λόγω Τεχνολογικό Πάρκο θα λειτουργήσει ως φυσικός υποδοχέας του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Παράλληλα όμως, θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Η έκταση του ακινήτου, που θα αναπτυχθεί το έργο είναι 761 στρ. και βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στην Περαία Θεσσαλονίκης του Δήμου Θερμαϊκού.

Εντός του Τεχνολογικού Πάρκου προβλέπεται να εγκατασταθούν ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, χώροι πρασίνου, αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο.

Ο σχεδιασμός του Thess INTEC απευθύνεται σε ολόκληρο το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων, ερευνητικών εργαστηρίων με παράδοση στη συνεργασία με τη Βιομηχανία, τεχνοβλαστών και νεοφυών επιχειρήσεων. Τομείς όπως «προηγμένα υλικά», «τεχνητή νοημοσύνη», «καθαρή ενέργεια», «νανοτεχνολογία», «εφοδιαστική αλυσίδα», «μεταφορές και κινητικότητα»  είναι από τους τομείς αιχμής όπου οι επιχειρήσεις μαζί με ερευνητικά εργαστήρια και διεθνείς εταίρους, έχουν καταρτίσει κοινό πρόγραμμα που στοχεύει σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες διεθνούς εμβέλειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που έχει ολοκληρωθεί, 70 υφιστάμενες καινοτόμες επιχειρήσεις υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας με 17 ακαδημαϊκά / ερευνητικά εργαστήρια στα πλαίσια των προαναφερόμενων τομέων (6 Mega Projects) του Κέντρου, προκειμένου να συνεγκατασταθούν και να συμπράξουν με κοινή στόχευση στους χώρους του Thess INTEC.

Ειδικότερα, στο Τεχνολογικό Πάρκο θα δημιουργηθούν τρεις (3) ζώνες χωροθέτησης

επιχειρήσεων, οι οποίες είναι οι εξής:

·       Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

·       Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).

·       Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το  5% της συνολικής επιφάνειας του ακινήτου. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται ο παράκτιος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στην Βόρεια μεριά της έκτασης, ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, που θα καλύπτει επιφάνεια τουλάχιστον 90 στρ. και θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής, το οδικό δίκτυο και οι πεζόδρομοι εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και οι χώροι υψηλού πρασίνου περιμετρικά του Επιχειρηματικού Πάρκου σε ποσοστό κατ΄ ελάχιστο 5% επί του συνόλου της έκτασης.

Όσον αφορά τις ωφέλειες που θα προσκομιστούν από το πάρκο, εκτός από την σύνδεση της έρευνας και της παραγωγής που αναφέρθηκε παραπάνω, θα επιτευχθούν οικονομικά πλεονεκτήματα τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης όσο και στην ευρύτερη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσω της κατασκευής και λειτουργίας του έργου θα δημιουργηθούν περίπου 7.000 θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τα συνολικά αποτελέσματα οικονομικής και κοινωνικής απόδοσης του έργου σε βάθος 20ετίας, θα είναι τα εξής:

-1,5 δις οικονομική απόδοση από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις

-11,2 δις προσδοκώμενες εθνικές και ξένες επενδύσεις

-180εκ. Ετήσια Δημόσια έσοδα από ΦΠΑ και φόρους

-7.000 Καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας έντασης γνώσης

-6% Αύξηση του τοπικού ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης

Κυρίαρχη διαφοροποίηση του Thess INTEC αποτελεί το γεγονός ότι η σκοπιμότητα ίδρυσής του βασίζεται και είναι απόλυτα συνδεδεμένη με έναν μεγάλο αριθμό συγκεκριμένων και δυναμικών Ελληνικών επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και διεθνών Τεχνολογικών Πάρκων από την Ευρώπη και την Αμερική, που έχουν ήδη γραπτές μεταξύ τους συμφωνίες για την προσδοκώμενη συνεργασία τους στα πλαίσια της εγκατάστασής τους στους χώρους του Κέντρου. Ύστερα από την θετική γνωμοδότηση του Συμβούλιου της Επικρατείας για το εν λόγω έργο, για να εκκινήσει η κατασκευή του, αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.

Το Thess INTEC εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2027 και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ν. 3982/2011 περί Επιχειρηματικών Πάρκων ειδικού τύπου.  Ο φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης είναι η ΕΑΝΕΠ Thess INTEC AE, η οποία ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2020 ως μη κερδοσκοπική (Ν4712/2020, ΦΕΚ 146) και Κοινωφελούς χαρακτήρα Ανώνυμη εταιρεία και ήδη λειτουργεί με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια.

Η Thess INTEC AE έχει ως μετόχους κατά 58% (εκπροσωπούμενοι στο ΔΣ της εταιρίας από 7 μέλη) Φορείς και επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και Δωρήτριες Επιχειρήσεις από όλη τη χώρα, οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο Δωρεάς (Ν. 4714/2020).

Το υπόλοιπο 42% της μετοχικής σύνθεσης (εκπροσωπούμενο στο ΔΣ από 4 μέλη) περιλαμβάνει Φορείς του Δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και τον Δήμο Θερμαϊκού.