ΕΒΕΘ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Να μην χαθεί η ευκαιρία για χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ζήτησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό – Υπόμνημα θέσεων και προτάσεων κατέθεσε το ΕΒΕΘ

cover
ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τη μεγάλη βαρύτητα που απαιτείται να δοθεί στη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννης Μασούτης.

Ο κ. Μασούτης σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η Δανειακή Στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  προϋπολογισμού 11,7 δις Ευρώ.

Το έργο αφορά στην επιδότηση δανείων, τα οποία θα δοθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος.

«Θα πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες ούτως ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αυτή» υπογράμμισε ο κ. Μασούτης και τόνισε ακόμη πως «στο πλαίσιο όλων των προγραμμάτων που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει:

να ελαχιστοποιηθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων,

να απλοποιηθεί το περιεχόμενο των σχετικών προκηρύξεων &

οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων νέων επενδύσεων (π.χ. σχετιζόμενες με χωροταξικά θέματα)».

Ακόμη ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ είπε ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση διαδικασιών fast track, ιδίως όσον αφορά σε νέες επενδύσεις, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά σε ενεργοβόρες μονάδες ή νέος μηχανολογικός εξοπλισμός χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας), αλλά και η υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας.

Στο υπόμνημα του ΕΒΕΘ προς τον Πρωθυπουργό περιλαμβάνονται και τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους, της απασχόλησης, του δανεισμού των επιχειρήσεων, της φορολογικής νομοθεσίας, της τηλεργασίας-κλιματικής αλλαγής, καθώς και θέματα της τοπικής οικονομίας της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.

(Επισυνάπτεται το σύνολο του υπομνήματος).

Επισυναπτόμενα αρχεία
Υπόμνημα 2024 .pdf