Η Καινοτομία ως Μοχλός Ανάπτυξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Τεχνολογικές Λύσεις και Εργαλεία Χρηματοδότησης – Εκδήλωση του ΕΒΕΘ, της ΑΖΚ ΑΕ και του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου στο 33ο MONEY SHOW
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στις 14 Μαρτίου εκδήλωση με θέμα: «Η Καινοτομία ως Μοχλός Ανάπτυξης για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Τεχνολογικές Λύσεις και Εργαλεία Χρηματοδότησης», στο πλαίσιο του MONEY SHOW 2025.
Η εκδήλωση ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας και της καινοτομίας ως κινητήριες δυνάμεις για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μέσα από δύο ενότητες, διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν εφαρμογές προηγμένων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα ERP/CRM, καθώς και σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να υποστηρίξουν την καινοτομία.
Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ενώ ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης στο πεδίο της καινοτομίας.
Ο Γενικός Γραμματέας Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ, Ταμείου Συνοχής & ΕΚΤ, κ. Γεώργιος Ζερβός, μίλησε στην αρχή της εκδήλωσης για την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος καινοτομίας της Ε.Ε. με άλλες περιοχές του κόσμου.
Παρέμβαση στην έναρξη της εκδήλωσης έκανε και ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Σαραντόπουλος.
Την πρώτη ενότητα της εκδήλωσης συντόνισε ο Δρ Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
Στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Νικόλαος Τζόλλας, σημείωσε ότι η καινοτομία είναι ο παραγωγικός συντελεστής του τόπου μας, ενώ επισήμανε πως το όραμα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να λειτουργήσει υπέρ του πολίτη.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας και Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ) & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της YSOFT ΑΕ, κ. Θεόφιλος Μυλωνάς, υπογράμμισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε τεχνολογικό χάσμα και χρειάζεται να εξετάσουν σοβαρά τα ζητήματα της κυβερνοσφάλειας, της τεχνητής νοημοσύνης, του υπολογιστικού νέφους κ.α.
Ο Γενικός Διευθυντής της Μασούτης ΑΕ, κ. Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του μεγάλου λιανεμπορικού δικτύου στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αλλά και του cloud, που αποτέλεσε μια σημαντική λύση για την ευκολότερη και ευχερέστερη ένταξη πολλών καταστημάτων στο δίκτυο της αλυσίδας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ATLANTIS Engineering, κ. Κοσμάς Βάμβαλης, έκανε λόγο για την ανάγκη αξιοποίησης από τις επιχειρήσεις και του data analysis, καθώς και του digital marketing, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο πλεονέκτημα του ανθρώπινου δυναμικού που αποφοιτά από τα ελληνικά ΑΕΙ.
Η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης ασχολήθηκε με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες για καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ είχε ως συντονιστή τον κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, Επίτιμο Πρόεδρο του ΕΒΕΘ.
Ο κ. Γεώργιος Ζερβός, Γενικός Γραμματέας Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ, Ταμείου Συνοχής & ΕΚΤ, σημείωσε ότι το 65% των ΜμΕ έχει χρηματοδοτηθεί από ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, όπως ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη μετάβαση, δράσεις εξωστρέφειας κα. «Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να γίνει match μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων. Να έχουμε το κατάλληλο timing για την χρηματοδότηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός.
Η κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), τόνισε από την πλευρά της ότι η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται ευρωπαϊκά και δημόσια χρήματα και τα επενδύει σε funds που με τη σειρά τους αναζητούν καινοτόμες επιχειρήσεις. «Η καινοτομία είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής της τράπεζας. Η καινοτομία είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν σταθερά οι επιχειρήσεις. Καλό είναι να αναλογιζόμαστε που ήμασταν και που είμαστε ώστε να βλέπουμε την πρόοδο και να παίρνουμε θάρρος για περαιτέρω ανάπτυξη» είπε η ίδια.
Ο κ. Αργύρης Σπυρίδης, CEO της Anthology Ventures και μέλος του Hellenic Business Angels Network (HeBAN), τόνισε ότι η μετρίαση ενός ρίσκου στην καινοτομία έρχεται και συγκρούεται πολλές φορές με την ίδια την καινοτομία. «Όσο προχωράμε η καινοτομία γίνεται λιγότερο καινοτομία. Το ρίσκο μειώνεται με την ευφυΐα, αλλά δεν μπορεί να εξαφανιστεί» επισήμανε.
Ο κ. Γρηγόρης Χατζηκώστας, General Partner της Loggerhead Ventures, υπογράμμισε ότι αποτελούν ένα καινούργιο fund με έδρα τη Θεσσαλονίκη και επενδύουν σε εταιρείες τεχνολογίας πρώιμου σταδίου. «Οι επενδύσεις αφορούν το αρχικό στάδιο, οπότε παίρνουμε το ρίσκο μαζί με τον επενδυόμενο» δήλωσε ο κ. Χατζηκώστας.
Τέλος ο κ. Αλέξανδρος Μπουζούδης, Γενικός Διευθυντής της Αlpha Plan Consultants, επισήμανε ότι «δεν είναι ενημερωμένοι όλοι ή είναι λανθασμένα ενημερωμένοι για τα προγράμματα. Η ουσία είναι να καταφέρουμε εγκαίρως να ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων».