ΕΒΕΘ

Αύξηση Δασμών στις Εισαγωγές Χάλυβα & Αλουμινίου στις ΗΠΑ

cover
ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στις 4 Ιουνίου 2025, οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν την αύξηση του εισαγωγικού δασμού για προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου στο 50%, με μοναδική εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο δασμός παραμένει στο 25% έως τις 9 Ιουλίου 2025, αναλόγως της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα οδηγία της Υπηρεσίας Τελωνείων των ΗΠΑ (CBP) διευκρινίζει ότι εξαιρούνται από τον αυξημένο δασμό:

  • Προϊόντα από χάλυβα και αλουμίνιο προέλευσης ΗΠΑ (HTS 9903.81.92).
  • Προϊόντα που πριν τις 4/6 είχαν εισαχθεί σε “προνομιακό καθεστώς εξωτερικού” σε περιοχή ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ βάσει FTA συμφωνίας.

Ωστόσο, οι αυστηροί κανόνες περιγραφής των προϊόντων σε συνδυασμό με τις κυρώσεις για εσφαλμένη ταξινόμηση, έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα overcompliance, δηλαδή μεγαλύτερη της προβλεπόμενης δασμολογικής επιβάρυνσης, ώστε οι εισαγωγείς να αποφύγουν νομικές επιπλοκές.

Επιπλέον διευκρινίσεις στην οδηγία CSMS # 65236374:

  • Τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου που βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ στις 4/6 δεν εξαιρούνται από την αύξηση δασμών.
  • Η υποχρεωτική αναφορά της χώρας τήξης και έκχυσης του χάλυβα και όλων των κωδικών HTS καθιστά αναγκαία την ακριβή περιγραφή των προϊόντων.

Σχετικά έγγραφα και ανακοινώσεις:

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και εξαγωγείς καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις και να αναλύσουν τις εμπορικές επιπτώσεις των μέτρων.