ΕΒΕΘ

Η σημασία της διανοητικής ιδιοκτησίας στην επιχειρηματική ανάπτυξη - 4ο διαδικτυακό εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου IPMED

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 

 

Το τέταρτο διαδικτυακό workshop για την ευαισθητοποίηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με τη σημασία της διανοητικής ιδιοκτησίας για την επιχειρηματική ανάπτυξη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιουνίου, στο πλαίσιο του έργου IPMED. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο εν λόγω έργο, ως εταίρος, υλοποιώντας δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας σε θέματα διαχείρισης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέοι και γυναίκες επιχειρηματίες, κυρίως από τους κλάδους της μεταποίησης και της πληροφορικής, σύμβουλοι επιχειρήσεων, στελέχη του ΕΒΕΘ, του δικτύου PRAXIS -για την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε θέματα καινοτομίας/μεταφοράς τεχνολογίας - καθώς και του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Μωραΐτίδης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΘ, ενώ ο κ. Αντώνιος Μπούμπουλας, Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Έρευνας, παρουσίασε τους στόχους του IPMED και τις δράσεις του.

Στη συνέχεια, η κα Έφη Τζίβα, Καθηγήτρια στον Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με ειδίκευση, μεταξύ άλλων, στο Δίκαιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, παρέθεσε εισήγηση με θέμα «Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και η σημασία τους για τις σύγχρονες επιχειρήσεις». Αναλυτικότερα, η κα Τζίβα αναφέρθηκε στα διάφορα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (σήματα, βιομηχανικά σχέδια, ευρεσιτεχνίες, κ.λ.π.), καθώς και στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συνδέοντας τα, με απλό και εύληπτο τρόπο, με το δίκαιο βιομηχανικής ιδιοκτησίας και το δίκαιο αθέμιτου και ελεύθερου ανταγωνισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αποσαφηνίζοντας παράλληλα όλους τους σχετικούς όρους. Ακολούθως, η εισηγήτρια παρουσίασε αναλυτικά την έννοια του ‘’σήματος’’, την οικονομική του λειτουργία, τη νομική του φύση, αλλά και τις κατηγορίες σημάτων και τις διαδικασίες κατάθεσης/καταχώρησής τους, τη χρήση του σήματος, την αστική προστασία κλπ.

Ακόμη, έγινε αναφορά στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, καθώς και στην πνευματική ιδιοκτησία και στην προστασία της στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο διαδικτυακό κανάλι του ΕΒΕΘ, στο YouTube: TCCI ΕΒΕΘ - YouTube

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του έργου IPMED, το ΕΒΕΘ θα διοργανώσει στους επόμενους μήνες δυο ακόμη workshops για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.