ΕΒΕΘ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
TwitterFacebookYoutube

BLUE_BOOST: Συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης και Διακρατική Επίσκεψη στην Αλβανία στις 12-14 Νοεμβρίου 2019

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Θεσσαλονίκη, 20.11.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

BLUE_BOOST: Συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης και Διακρατική Επίσκεψη στην Αλβανία στις 12-14 Νοεμβρίου 2019

Η 5η Συνάντηση της Επιτροπής Καθοδήγησης (Steering Committee Meeting) και η 6η Διακρατική Επίσκεψη (Cross-Field Visit) του έργου BLUE_BOOST πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Νοεμβρίου 2019 στην Αλβανία.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα, που υλοποιεί το BLUE_BOOST, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V - B "Αδριατική- Ιόνιο 2014 - 2020" (ADRION).

Σκοπός του BLUE_BOOST είναι η ενίσχυση των καινοτομικών δυνατοτήτων των Πολύ Μικρών - Μικρομεσαίων (ΠΜΜΕ) και Νεοφυών Επιχειρήσεων (Start-Up) που δραστηριοποιούνται στους τομείς της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Ανάπτυξης» και ανήκουν στις εμπλεκόμενες, πιλοτικές, περιοχές Αδριατικής - Ιονίου, μέσω μιας καινοτόμου και δημιουργικής συνεργασίας με τους λεγόμενους «νέους φορείς καινοτομίας» (New Innovation Agents).

Την συνάντηση της επιτροπής καθοδήγησης και την διακρατική επίσκεψη στην Αλβανία, οργάνωσε και φιλοξένησε το Ταμείο Ανάπτυξης της Αλβανίας (Albanian Development Fund), εταίρος του BLUE_BOOST.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης της Επιτροπής Καθοδήγησης, στις 12.11.2019, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την εξέλιξη υλοποίησης του έργου, ιδίως σε σχέση με την πρόοδο των 35 επιχειρήσεων από την περιοχή του ADRION, που έχουν λάβει Κουπόνι Καινοτομίας 10.000€ του BLUE_BOOST.

Η Πιλοτική Δράση χορήγησης Κουπονιών Καινοτομίας του έργου χρηματοδοτεί καινοτομικά σχέδια μικρής κλίμακας σε παραδοσιακούς και αναδυόμενους κλάδους της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός της Πιλοτικής Δράσης πραγματοποιείται από το ΕΒΕΘ, ενώ η υλοποίηση των επιλεχθέντων σχεδίων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Το ΕΒΕΘ είχε κεντρικό ρόλο στην παραπάνω συνάντηση, δεδομένου του ρόλου του ως συντονιστή του Μηχανισμού Κουπονιών Καινοτομίας του BLUE_BOOST.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του έργου υλοποιείται ένας κύκλος 7 διακρατικών - διατομεακών επισκέψεων (Cross-Field Visits), στις πιλοτικές του περιοχές, με σκοπό τη διασύνδεση θαλάσσιων/ναυτιλιακών φορέων από τις 7 εν λόγω περιοχές της Αδριατικής και του Ιονίου. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αλβανία, διακρατικές αντιπροσωπείες, αποτελούμενες από εκπροσώπους κι εξωτερικούς εμπειρογνώμονες των εταίρων, καθώς επίσης από εκπροσώπους επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων της Γαλάζιας Ανάπτυξης των άλλων 6 πιλοτικών περιοχών του BLUE_BOOST, είχαν την ευκαιρία  να μάθουν περισσότερα σε σχέση με καλές πρακτικές και προκλήσεις καινοτομίας στα αντικείμενα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στη γειτονική χώρα, μέσω επισκέψεων σε σημαντικές τοπικές επιχειρήσεις, που τους έδωσαν μια ξεκάθαρη εικόνα της οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, στις 13.11.2019, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τις επιχειρήσεις Mare Adriatic και Ittica San Giovanni, δύο ΜΜΕ που παρουσίασαν την τεχνογνωσία τους αναφορικά με τη διαδικασία συσκευασίας και τοποθέτησης στην αγορά σαρδέλας, γαύρου και γαρίδας.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, στις 14.11.2019, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τις επιχειρήσεις Almarine - OR και Alb - Adriatico, που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες και παράγουν - εμπορεύονται τσιπούρα και λαβράκι. Οι αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι μία μοντέρνα δομή κυκλικών κλωβών, εγκατεστημένων σε ένα εξαιρετικό σημείο του Κόλπου του Αυλώνα (Vlore).

Το ΕΒΕΘ συμμετείχε στην εν λόγω επίσκεψη με επταμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 4 εκπροσώπους ερευνητικών φορέων κι επιχειρήσεων της Γαλάζιας Ανάπτυξης που εδρεύουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 1 εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου και 2 εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Χάρη στη συμμετοχή τους στη διακρατική επίσκεψη, οι εκπρόσωποι ΜΜΕ κι ερευνητικών φορέων της περιοχής μας, καθώς επίσης τα λοιπά μέλη της αντιπροσωπείας του ΕΒΕΘ, είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουν από κοντά επιτυχημένες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί από επιχειρήσεις και φορείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Αλβανία, αλλά και να δικτυωθούν με αντίστοιχους φορείς κι επιχειρήσεις των άλλων περιοχών που συμμετέχουν στο BLUE_BOOST, αποκτώντας έτσι νέες δυνατότητες και προοπτικές διακρατικής συνεργασίας.

 

Με την παράκληση να δημοσιευθεί