ΕΒΕΘ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
TwitterFacebookYoutube

Έναρξη έργου 4helix+

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 

Το 4helix+, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, είναι ένα έργο που αποσκοπεί να παρακινήσει, καθοδηγήσει και χρηματοδοτήσει την καινοτομία στους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης (αλιεία, κατασκευή/επιδιόρθωση σκαφών, παράκτιος/θαλάσσιος τουρισμός, κατασκευή ‘’πράσινων’’ σκαφών,  υδατοακαλλιέργειες, βιοτεχνολογία κ.λ.π.) της περιοχής της Μεσογείου. Το έργο επιδιώκει να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ θαλάσσιων/ναυτιλιακών συστάδων επιχειρήσεων (clusters) των οκτώ Περιφερειών της Μεσογείου που συμμετέχουν σε αυτό (Περιφέρεια Μάρκε – Ιταλία, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία – Ελλάδα, Κομητεία Ζαντάρ – Κροατία, Περιφέρειες Ανδαλουσίας και Καταλονίας – Ισπανία, Περιφέρεια Λισαβόνας – Πορτογαλία, Περιφέρεια Νότια Προβηγκία, Άλπεις, Κυανή Ακτή – Γαλλία και περιοχές Δυρράχιο, Αυλώνας, Άγιοι Σαράντα, Σέντζιν – Αλβανία ) από τη μια πλευρά και των φορέων του αντίστοιχου τετραπλού έλικα, από την άλλη. Αυτό προβλέπεται να επιτευχθεί μέσα από μία, ανοικτού κώδικα, επιμερισμού γνώσης και βασισμένης στην κοινότητα - προσέγγιση, που θα προκύπτει από τη συνεργασία με   «νέους φορείς καινοτομίας» (fablabs,  o- working spaces, makerspaces, creative hubs, livinglabs, techshops κλπ.), καθώς και επιχειρήσεις της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας (επιχειρήσεις παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών υψηλού αισθητικού ή συμβολικού χαρακτήρα).

Το έργο 4helix+ θα αναβαθμίσει τη διαδικασία καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο, τόσο στους παραδοσιακούς όσο και σε αναδυόμενους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, στις οκτώ  συμμετέχουσες περιφέρειες, μέσω της υλοποίησης ενός κυβερνοχώρου (cyber space), ειδικών εκδηλώσεων απόκτησης εμπειρίας συνεργασίας (boot camps), μιας διεθνούς εκδήλωσης διαμεσολάβησης μεταξύ ενδιαφερομένων παρόχων τεχνογνωσίας και μικρομεσαίων/νεοφυών επιχειρήσεων (brokerage event), ενημερωτικών εκδηλώσεων σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και πιλοτικού σχεδίου μηχανισμού κουπονιών καινοτομίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από παρόχους σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.  Ο κυβερνοχώρος του έργου θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνταιριάσματος μεταξύ μικρομεσαίων/νεοφυών επιχειρήσεων από τη μια πλευρά και «νέων φορέων καινοτομίας», επιχειρήσεων/φορέων του τομέα της Πολιτισμικής Δημιουργικής Βιομηχανίας, (επιχειρήσεις υψηλής εξειδίκευσης καθώς και φορείς Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας), από την άλλη.

Το 4helix+ θα χορηγήσει 480.000€ σε τουλάχιστον 48 σχέδια (projects) μεταφοράς τεχνογνωσίας μέσω του μηχανισμού κουπονιών καινοτομίας. Έξι από τα σχέδια αυτά, συνολικού ύψους 60.000€, θα αφορούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με το διεθνές δίκτυο των εταίρων και τους στόχους του, το έργο θα συμβάλει στη διαμόρφωση σχετικών μακρο -περιφερειακών στρατηγικών, καθώς και στρατηγικών καινοτομίας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg MED, η υλοποίησή του ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2018 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί την 31η  Ιουλίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο δικτυακό τόπο του έργου πατώντας εδώ ή να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Μελετών & Έρευνας του ΕΒΕΘ (2310-370.180).

Επιπλέον πληροφορίες για το 4helix+ μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους: